nadzienie do pączków
fot. Pixabay

Zbliża się tłusty czwartek, a jak wszyscy wiemy, pączki w ten dzień nie tuczą. Oznacza to, że możemy zjeść ich przynajmniej z cztery. Istnieje wiele możliwości przyrządzenia pączków, a każdy się czymś różni. Jednak najistotniejszą rzeczą jest nadzienie, otóż nie ważne czy upieczemy sami czy staniemy w czwartkowej kolejce do piekarni, zastanówmy się w tym roku z czym chcemy zjeść nasze pączki.

5 pomysłów na nadzienie do pączka

Tradycyjne paczki z dzieciństwa

Pączek tradycyjny kojarzy się puszystym, miękkim i bardzo delikatnym przysmakiem. Przekąska, którą wypełnia marmoladowe nadzienie, oblana pysznym słodkim lukrem. Właśnie w ten sposób kojarzy się nasze dzieciństwo, w którym nie liczyliśmy kalorii i nie zwracaliśmy uwagi na to jak objadanie się pączkami wpłynie na nasze zdrowie.

Pączki z nadzieniem budyniowym

Jeszcze w dawnych latach byśmy byli zaskoczeni takim połączniem pączka i dodawaniem do niego budyniu. Teraz nikogo nie dziwi ta mieszanina, coraz częściej w piekarniach pytamy właśnie o tego pączka. Choć jest bardzo słodki, to w tłusty czwartek nawet wypada spróbować chociaż jednego.

Pączki z różanym nadzieniem

Nadzienie różane różni się tym od budyniowego, że na jednym na pewno nie skończymy. W połączeniu z lukrem, wypadają znakomicie. Niektórzy nawet wyznają zasadę „Są pączki z nadzieniem różanym i ….beznadziejne”.

Pączki bez nadzienia

Pączki bez nadzienia najbardziej kojarzą się z amerykańskimi „donutami” z dziurką w środku. Świetna opcja dla osób nie przepadających za słodkim nadzieniem. Ten pączek oblany jest kolorową polewą i posypany słodką posypką.

Pączki z adwokatem

Wyjątkowe z adwokatem, to kolejna propozycja przyrządzenia pączka, lecz ta opcja jest tylko dla dorosłych. Najczęściej występują w wersji z polewą czekoladową.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę