W sklepach możemy kupić cukier waniliowy i cukier wanilinowy. Na pierwszy rzut oka trudno dostrzec między nimi konkretne różnice. Jednak one istnieją, o czym dziś sami się przekonacie. Poznajcie istotne różnice między cukrem waniliowym a wanilinowym.
Cukier waniliowy jest świetnym dodatkiem do wielu deserów, ciast czy rogalików. Doskonale sprawdzi się także w owsiance, koktajlach, gofrach i naleśnikach. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że pomiędzy tymi dwoma cukrami istnieją pewne różnice. Jakie?
Nazwa i cena
Oprócz nazwy oba cukry różnią się między sobą ceną. Za niewielkie opakowanie cukru z wanilią zapłacimy ok. 4 zł, natomiast cena cukru wanilinowego jest znacznie niższa – jego koszt to ok. 1 zł. Możecie też sami przygotować cukier wanilinowy w domu. Poniżej znajdziecie najprostszą instrukcję.
Różnice między cukrem waniliowym a wanilinowym
Cukier waniliowy jest produktem naturalnym. Uzyskuje się go z białego lub brązowego cukru oraz prawdziwej wanilii. Taki cukier odznacza się bardzo mocnym aromatem i wybornym smakiem. Z kolei cukier wanilinowy to wyrób chemiczny, który powstaje z waniliny, czyli syntetycznego składnika. Chociaż wanilina pachnie podobnie jak wanilia, to jej smak jest mało intensywny. Zatem cukier wanilinowy to tańszy substytut cukru waniliowego. Z prawdziwą laską wanilii ma niestety niewiele wspólnego. Dlatego nie warto po niego sięgać.
Jak zrobić cukier waniliowy?
Na początku laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij aromatyczne ziarenka. Przełóż laskę wraz z ziarenkami do czystego i suchego słoiczka, a następnie wsyp ok. 400 cukru (brązowego lub białego). Zakręć naczynie, potrząśnij nim kilka razy. Domowy dodatek do deserów odstaw w suche i ciemne miejsce na około 14 dni. Pamiętaj, aby przez ten czas co parę dni potrząsnąć słoiczkiem. Jeżeli cukier będzie trzymany w szczelnym naczyniu, nie utraci zapachu ani smaku. Można go używać przez wiele miesięcy.