Przepis na śniadanie mistrzów – owsianka w 3 przepysznych odsłonach

owsianka
fot. Pixabay

Owsianka to potrawa, którą jedni uwielbiają i jedzą ją niemal codziennie na śniadanie, a inni wprost przeciwnie – unikają jej jak ognia. Co zrobić, żeby płatki owsiane, tak zasobne w substancje pokarmowe, posmakowały każdemu? Receptura na owsiankę wcale nie musi być nudna. Gdy połączymy ją z ulubionymi dodatkami, z łatwością stworzymy coś więcej niż tylko płatki i mleko.

Owsianka to dobry pomysł na zdrowe, pożywne i sycące śniadanie. Dziś polecamy trzy przepisy na szybką w przygotowaniu i pyszną owsiankę. Każdą z receptur możesz dowolnie modernizować.

REKLAMA

Owsianka z nasionami

Składniki:
1/4 szklanki wrzątku
3 czubate łyżki płatków owsianych
orzechy
pół szklanki mleka (może być roślinne)
pół łyżeczki gorzkiego kakao
po łyżce ulubionych nasion (np. sezam, słonecznik, pestki dyni)
odrobina miodu
ulubiony owoc

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej wrzącą wodą i odstaw na parę minut. Dodaj do nich orzechy, nasiona i miód. Na górę połóż posiekane owoce.

REKLAMA

Owsianka z bananem i kakao

Składniki:
1 banan
5 czubatych łyżek płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
czubata łyżka gorzkiego kakao
szczypta chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie).

Przygotowanie:
W garnku wymieszaj płatki owsiane z cynamonem, chili, kakao oraz pokrojonym bananem. Wszystko zalej wodą, dobrze wymieszaj, doprowadzić do bulgotania i gotuj ok. 3-6 minut.

Owsianka pieczona w foremkach

Składniki:
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 małe jajko
mała łyżeczka żurawiny, wiórek kokosowych i rodzynek
100 ml mleka
1 banan
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
szczypta proszku do pieczenia
orzechy włoskie
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masła

REKLAMA

Przygotowanie:
Mleko zagotuj wraz z cukrem i przełóż do kielicha blendera. Wsyp płatki i poczekaj parę minut, aż napęcznieją. Następnie dodaj resztę składników i miksuj na niewielkich obrotach. Masę umieść w foremkach i wstaw do pieca na kwadrans – temperatura pieczenia to 180⁰C.

Podziel się: