gofry
fot. Pixabay

Często jadacie gofry? Jeśli przyrządzacie je sami w domu, powinniście zapoznać się z kilkoma prostymi zasadami, dzięki którym swojski przysmak będzie lepszy od tego z budki. Gofry zachwycą was lekkością, chrupkością i genialnym smakiem. Co więcej, takie domowe smakołyki – w porównaniu z tymi kupnymi – będą was kosztować o wiele mniej. Możecie je podać z ulubionymi dodatkami, np. owocami oraz bitą śmietaną.

Gofry należą do jednych z najbardziej popularnych deserów. Cieszą się ogromną renomą wśród wielu koneserów jedzenia. Uzyskanie idealnych gofrów wcale nie jest trudne, wystarczy trzymać się kilku koronnych zasad.

Podstawą udanych gofrów jest piana z białek. Dodaje się ją po to, aby utrzymała ciasto. Aby mogła pełnić tę rolę, powinna być naprawdę solidnie ubita i sztywna. Z ciastem łączy się ją na samym końcu, tuż przed obróbką termiczną gofrów. Masę trzeba ostrożnie zamieszać, by nie zburzyć struktury piany. Aby białka lepiej się ubiły, jajka powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wcześniej wyciągnąć je z lodówki.

Ciasto należy wlewać do odpowiednio rozgrzanej gofrownicy, dzięki czemu gofry będą odznaczały się większą chrupkością i delikatnością. Podczas pieczenia nie wolno otwierać urządzenia, ponieważ można w ten sposób zaburzyć proces wyrastania ciasta.

Upieczony specjał należy umieścić na kratce, aby przestygł. Jeśli jej nie macie, połóżcie gofry np. na dwóch nożach stołowych. Tym sposobem ciasto nie zaparuje od dołu i nie wyjdzie gumowate.

Jak przygotować chrupiące gofry?

Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
100 ml oleju
1 szklanka wody
odrobina soli
2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do naczynia, dodajemy olej, żółtka i sól. Dolewamy wodę, mleko i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, potem odstawiamy ją na kwadrans. Gofrownicę dobrze nagrzewamy. Z białek i cukru robimy sztywną pianę, dodajemy ją do przygotowanego ciasta, lekko mieszamy. Porcje masy na gofry wylewamy do foremki w gofrownicy i pieczemy przez 4-5 minut. Wyjmujemy złociste gofry, studzimy je na kratce, serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę