Jeśli masz patelnię ze stali nierdzewnej, która została mocno spalona, możesz się zastanawiać, czy powinieneś ją wyczyścić, czy po prostu wyrzucić. Na szczęście stal nierdzewna jest niezwykle trwała i można ją czyścić za pomocą kilku artykułów gospodarstwa domowego.
Wykorzystaj środki, które masz w kuchni
Alkalizujące właściwości sody oczyszczonej neutralizują kwasy, które są odpowiedzialne za większość plam po jedzeniu. Jest powszechnie stosowana jako środek do szorowania. W połączeniu z wodą lub innym płynem tworzy lekko ścierną pastę, którą można stosować do usuwania uporczywych przypaleń i plam z różnych powierzchni.
Za pomocą plastikowej ściereczki lub gąbki wyszoruj trochę sody oczyszczonej na spalonych obszarach patelni. Opłucz patelnię pod bieżącą wodą i powtarzaj kroki 1 i 2, aż znikną wszystkie ślady przypalonego jedzenia.
Kwasowość octu pomoże przebić się przez tłuszcz lub pozostałości na zewnątrz patelni, a także zneutralizować zasadowość pozostawioną przez jedzenie. Umieść jedną część octu w garnku z trzema częściami wody i pozostaw na noc. Po 24 godzinach dodaj dwie łyżki sody oczyszczonej i pozostaw na kolejne 12 godzin, a następnie zetrzyj plamę gąbką lub miękką ściereczką.
Szybkie i ekologiczne sposoby
Sól to jeden z najłatwiejszych sposobów czyszczenia przypalonych patelni i świetnie sprawdza się na wszystkich rodzajach powierzchni metalowych. Po prostu posyp solą dotknięty obszar i pozostaw na pięć minut, a następnie zetrzyj gąbką lub ścierką do szorowania. Sól jest ścierna i działa podobnie do środków czyszczących w proszku.
Wyszoruj patelnię wilgotną gąbką i posyp sodą oczyszczoną dno. Soda oczyszczona będzie działać jako środek ścierny, pomagając usunąć przypalone resztki jedzenia. Dodaj trochę octu na patelnię po kilku minutach szorowania. Ocet będzie reagował z sodą oczyszczoną, tworząc bąbelki, które pomogą rozluźnić resztki jedzenia.
Dowiedz się również, jak wyczyścić kuchenkę.