Danie, które zasmakuje każdemu. Warzywna zapiekanka poleca się na obiad
Często nie mamy czasu, aby codziennie poświęcać godzinę na przygotowanie obiadu. Okazuje się, że istnieją jednak przepisy, których wykonanie zajmie nam dosłownie kilka minut, a efekt końcowy zaskoczy każdego! Jednym z takich dań jest, niezwykle prosta w wykonaniu, zapiekanka z cukinii i pomidorów!
REKLAMA
Niezbędne składniki:
Pomidory – 2 sztuki
Cukinia – 2 sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Starty żółty ser – 1 szklanka
Oliwa z oliwek
Suszone zioła (tymianek, bazylia, oregano)
Sól
Pieprz
REKLAMA
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skóry. Ziemniaki obieramy ze skórki, a cukinię dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, do momentu zeszklenia.
Następnie naczynie żaroodporne dokładnie natłuszczamy oliwą z oliwek. Na samym dole wykładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem i równomiernie rozprowadzamy po dnie naczynia. Następnie układamy plastry ziemniaków, cukinii i na samej górze plastry pomidorów. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Przykrywamy folią aluminiową.
REKLAMA
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około pół godziny. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją startym serem i znów umieszczamy w piekarniku, tym razem bez folii aluminiowej. Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Smacznego!