Dlaczego bułka tarta szybko się przypala? To pytanie często zadajemy sobie smażąc drobiowe kotlety. Odpowiedź jednego z piekarzy jest zaskakująca, bo mało kto o tym wie. Sprawdź czy ty o tym wiedziałeś.
Bułka tarta to produkt, którego używamy bardzo często do panierowania. Jednak mało kto zastanawia się nad tym, dlaczego bardzo szybko przypala się podczas smażenia. Odpowiedź piekarza rozwiewa wszelkie wątpliwości i dzięki temu wiemy jakiej bułki tartej powinno się używać.
Dlaczego bułka tarta szybko się przypala? Mało kto o tym wie
Zapytaliśmy jednego z piekarzy, dlaczego bułka tarta potrafi w błyskawicznym tempie się przypalić podczas smażenia. Odpowiedział, że jeśli szybko się przypala, oznacza to, że bułka którą kupiliśmy jest zmieszana z bułką słodką. Dlatego bardzo szybko nasza panierka robi się wręcz czarna, a w smaku jest gorzka.
Piekarz doradził, by bułkę tartą najlepiej przygotowywać samemu – nie wyrzucać dwudniowych bułek, tylko wysuszyć i zetrzeć na tarce lub malakserze. Dzięki temu mamy pewność, że bułka tarta nie jest zmieszana ze słodkimi bułkami.