Surowe obrane ziemniaki, a nawet te ugotowane po chwili ciemnieją. Zastanawiałeś się dlaczego tak się dzieje? Wiesz jak temu zapobiec? To proste!
Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Dlaczego? Bo mają w swoim składzie enzym, który nazywa się oksydaza polifenolowa. Proces nie wpływa znacząco na smak, bardziej na walory estetyczne. Ziemniaki, które ściemniały nadają się do jedzenia i nie ma potrzeby ich wyrzucać. Są jednak sposoby, aby ziemniaki nie ściemniały.
Jak informuje gazeta.pl najprościej jest zalać ziemniaki zimną wodą od razu po obraniu. Gdy mamy starte ziemniaki – na przykład na placki ziemniaczane, wystarczy dodać trochę śmietany. Nie zatrzyma procesu ciemnienia na sto procent, ale z pewnością proces spowolni.
Ziemniaki można również posypać mąką lub skrobią kukurydzianą. Najbardziej skutecznym sposobem jest dodatnie soku z cytryny. Ważne, aby nie przesadzić, żeby nie zmienić smaku ziemniaków.