REKLAMA
ShareInfo.plCiekawostkiDlaczego ziemniaki ciemnieją? Trzy sposoby, aby tak nie było!

Dlaczego ziemniaki ciemnieją? Trzy sposoby, aby tak nie było!

REKLAMA

Surowe obrane ziemniaki, a nawet te ugotowane po chwili ciemnieją. Zastanawiałeś się dlaczego tak się dzieje? Wiesz jak temu zapobiec? To proste!

Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Dlaczego? Bo mają w swoim składzie enzym, który nazywa się oksydaza polifenolowa. Proces nie wpływa znacząco na smak, bardziej na walory estetyczne. Ziemniaki, które ściemniały nadają się do jedzenia i nie ma potrzeby ich wyrzucać. Są jednak sposoby, aby ziemniaki nie ściemniały.

Jak informuje gazeta.pl najprościej jest zalać ziemniaki zimną wodą od razu po obraniu. Gdy mamy starte ziemniaki – na przykład na placki ziemniaczane, wystarczy dodać trochę śmietany. Nie zatrzyma procesu ciemnienia na sto procent, ale z pewnością proces spowolni.

REKLAMA

Ziemniaki można również posypać mąką lub skrobią kukurydzianą. Najbardziej skutecznym sposobem jest dodatnie soku z cytryny. Ważne, aby nie przesadzić, żeby nie zmienić smaku ziemniaków.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA