Praktycznie każda wersja sernika to cukierniczy hit. Na zimno czy pieczony – i tak smakuje wybornie. Z dodatkami też można kombinować i podawać deser z owocami, galaretką, czekoladą, a nawet wkomponować do masy ziemniaki! Dzisiejsza odsłona zawiera składnik nagminnie używany w czasach PRL-u. Masa serowa jest puszystsza i jeszcze bardziej smakowita. A wszystko to zasługa mleka w proszku.
Sernik z mlekiem w proszku jest delikatny jak piórko
Sernik nie jest ciastem trudnym w wykonaniu. Każdy jest w stanie go zrobić, bez względu na dorobek kulinarny. Wystarczy kilka składników, dobry przepis i odrobina wolnego czasu. Wiadomo, że praktyka czyni mistrza, ale osoby bez doświadczenia też mogą stworzyć sernik, który pochwali każda babcia. Nikt, tak jak ona, nie zna się na pieczeniu ciast. Dawniej mleka w proszku używano na potęgę. Wzbogacał smak lodów, piszingera czy sernika. Ten ostatni wychodzi dzięki niemu puszystszy i leciutki jak obłok.
Przepis na sernik z dodatkiem mleka w proszku
Lista składników:
1 kg sera z wiaderka
1,5 szklanki mleka
5 sporych jajek
odrobina soli
1 paczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
1 duża paczka herbatników
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek i te pierwsze ucieraj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem na pulchną, jasną masę. Dodawaj do niej sukcesywnie biały ser, olej i skrobię, miksuj wszystko na wolnych obrotach.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno, potem pianę przekładaj stopniowo do twarogowej masy, a w międzyczasie pomału dolewaj mleko. Delikatnie mieszaj, by nie zniszczyć struktury białek.
Na dnie formy (25×35 cm) ułóż jedną warstwę herbatników i rozprowadź na nich przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz sernik przez 60 minut. Późnej uchyl drzwiczki i poczekaj, aż się wystudzi. Wyjmij go z pieca i ozdób polewą przyrządzoną z kakao, cukru i masła. Gdy zastygnie, krój ciasto na kawałki i podawaj, smacznego.