Wafle z mlekiem w proszku. Przepis na Pischinger rodem z PRL-u

wafle przekładane kremem czekoladowym
fot. screen Youtube / Kuhinja Sunčane Staze

Pischinger to pyszny deser, który składa się z chrupiących wafli i słodkiego kremu czekoladowo-orzechowego. Do przygotowania przysmaku używa się gotowych andrutów, ale masę trzeba zrobić samodzielnie. W czasach PRL-u produkty takie jak masło, gorzka czekolada czy śmietanka były trudno dostępne. Aczkolwiek sprytne gospodynie domowe jakoś dały sobie radę i wymyśliły tańszy wariant tej tradycyjnej receptury – wafle przekładane kremem z mleka w proszku.

REKLAMA

Poniżej zamieściliśmy dla was szybki i sprawdzony przepis na ten rarytas. Do masy dodamy mleko w proszku, więc powinniśmy zwrócić uwagę na gęstość kremu. Taki o odpowiedniej konsystencji łatwiej będzie rozsmarować na waflach.

Przepis na Pischinger

Składniki (na ok. 30 wafelków):
1 opakowanie wafli
1 szklanka cukru pudru
3 czubate łyżki kakao
60 ml wody
ok. 1,5 szklanki mleka w proszku
250 g margaryny

Sposób przygotowania:
W garnuszku umieszczamy cukier, margarynę oraz kakao. Wlewamy trochę wody (ok. 1/4 szklanki) i wszystko doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając – gotujemy przez ok. 2 minuty. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Przelewamy go do misy miksera, ustawiamy bardzo niskie obroty i pomału dosypujemy mleko w proszku. Gotową masę rozsmarowujemy na waflach – tak działamy do momentu, aż skończą się nam składniki. Torcik przykrywamy czymś ciężkim (np. drewnianą deską), aby wszystkie warstwy idealnie się połączyły. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: