REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj 2 łyżki do zupy pomidorowej. Rodzina zje ze smakiem

Dodaj 2 łyżki do zupy pomidorowej. Rodzina zje ze smakiem

zupa pomidorowa
fot. screen Youtube / Mom, what’s cooking?

Zupa pomidorowa to popularna potrawa, którą przyrządza się w niemal każdym polskim domu. Lecz nawet w tradycyjnych recepturach można niekiedy wprowadzić drobne modyfikacje. Dzięki odrobinie musztardy łagodny smak pomidorów zostanie przełamany, a danie nabierze mocy. Widzisz, jak w prosty sposób można unowocześnić klasyczny przepis? Zupa pomidorowa z musztardą smakuje tak dobrze jak u babci.

REKLAMA

Drobne zmiany w recepturze, a efekt ogromny

Oto najlepszy tego przykład. Wystarczy 1-2 łyżki musztardy, aby pomidorowa zyskała ciekawsze oblicze. W kuchni możesz czasami zaryzykować. W tym wypadku ryzyko się opłaca. Ta wersja pomidorowej to niebo na talerzu.

Musztardę zazwyczaj znamy w kuchni od całkiem innej strony. Stanowi dodatek do mięs, marynat czy sosów. Dodajemy ją do dań w małych ilościach, ponieważ ma ostry smak. Jest on zasługą gorczycy, octu i przypraw dodawanych na etapie produkcji. Do zupy pomidorowej warto dodawać sos niewielkimi porcjami i próbować dania, tak by uzyskać idealny smak.

Przepis na zupę pomidorową z musztardą

Lista składników:
▫︎ 2 ćwiartki z kurczaka,
▫︎ 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
▫︎ 500 ml passaty pomidorowej,
▫︎ pół kg żeberek wieprzowych,
▫︎ 1 por,
▫︎ 2 marchewki,
▫︎ 2-3 ząbki czosnku,
▫︎ pół selera,
▫︎ 2 czubate łyżki musztardy,
▫︎ 1 korzeń pietruszki,
▫︎ 3-4 liście laurowe,
▫︎ 5-6 kulek ziela angielskiego,
▫︎ pieprz i sól,
▫︎ makaron lub ryż,
▫︎ natka pietruszki.

REKLAMA

Wykonanie:
Żeberka kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy mięso z kurczaka, zagotowujemy na małym gazie. Do bulionu wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, solimy.

Marchewki i pozostałe jarzyny obieramy i kroimy drobniej. Przekładamy do garnka wraz z przeciśniętym czosnkiem, gotujemy zupę na małej mocy ognia, aż mięso zmięknie. Dodajemy musztardę, oba przetwory z pomidorów, pieprz i sól. Zupę zagotowujemy i podajemy z osobno ugotowanym makaronem. Na koniec posypujemy świeżą zieleniną. Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA