Chyba każdy zna smak tradycyjnej surówki z marchewki. Niektórzy pamiętają ten specjał ze szkolnej stołówki. Dziś mamy dla Was unowocześnioną wersję klasycznego dodatku obiadowego: marchewkę z dodatkiem kalarepy. Surówka w takiej odsłonie wprost uzależnia.
Surówka z marchewki jakiej jeszcze nie było
Połączenie marchewki i kalarepy to strzał w dziesiątkę. Surówka jest szybka i łatwa do zrobienia. Składników jest niewiele, więc większość z nich, a nawet wszystkie prawdopodobnie masz już w kuchni. Wystarczy zetrzeć marchew, kalarepę i jabłko na tarce, a potem doprawić do smaku, zalać jogurtem i wymieszać. Nikt nie odmówi sobie dokładki tej surówki, a porcje momentalnie znikną z talerzy.
Kalarepa to popularne warzywo, które jest przez wiele osób niedoceniane, a szkoda. Ma wiele zalet zdrowotnych, a poza tym jest bardzo smaczna. Jej lekka słodycz i chrupkość znakomicie współgrają z różnymi potrawami. Ponadto kalarepa to źródło cennych substancji pokarmowych, które wspomagają organizm i usuwają toksyny. Sięgaj po to warzywo jak najczęściej.
Jak zrobić surówkę z marchewki i kalarepy?
Składniki:
2 średnie marchewki
1 duża kalarepa
1 jabłko
sól i pieprz do smaku
odrobina cukru
pół małego kubeczka jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Na początku umyj kalarepę, a potem obierz i rozdrobnij na tarce o dużych oczkach. Jabłko i marchewki także obierz, po czym zetrzyj je na większych oczkach.
Warzywa i jabłko przerzuć do miski, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, solą i niewielką ilością cukru. Ponownie wymieszaj.
Do składników dodaj jogurt i wszystko połącz. Surówka jest gotowa do podania. Może być zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu.
Polecamy także znakomity przepis na zupę z kalarepy oraz surówkę z marchewki i ananasa.