Dodaj ten składnik do pączków

Dodaj ten składnik do pączków, a wyjdą idealne w smaku. Pączki to kaloryczny, ale przepyszny deser. Najlepiej smakują, gdy zrobimy je samodzielnie, ale do tego potrzebny jest dobry przepis. Poznaj recepturę z tajemniczym składnikiem, który sprawi, że pączki wyjdą perfekcyjnie pulchne i smaczne.

Wielkimi krokami zbliża się najbardziej kaloryczny dzień w roku – tłusty czwartek. Tego dnia wiele osób przygotowuje samodzielnie pyszne wypieki, m. in. faworki i pączki z różnym nadzieniem. Aby zrobić idealnie puszyste i mięciutkie pączki wystarczy dodać do nich pewien sekretny składnik.

Dodaj ten składnik do pączków. Będą obłędnie pulchne i delikatne

Dodaj ten składnik do pączków

O jaki tajemniczy składnik chodzi? Mianowicie o ziemniaki, które sprawiają, że są rewelacyjne w smaku, delikatne i lekkie jak piórko, a w dodatku pulchne jak nigdy dotąd. W połączeniu z drożdżami
dają niezwykły efekt. Poznaj przepis na pączki z ziemniakami.

Pączki na ziemniakach – przepis

Składniki:

» 500 g ugotowanych ziemniaków
» 500 g mąki pszennej
» 100 g masła
» 45 g drożdży świeżych
» 4 łyżki mleka
» 5 łyżek cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 2 jajka
» 1 łyżeczka soli
» pół łyżeczki sody oczyszczonej
» 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki, odcedź i dodaj do nich masło, a potem rozgnieć je przez praskę i odstaw do wystudzenia. Do miseczki włóż drożdże i dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 4 łyżki bardzo ciepłego mleka – wymieszaj i przykryj folią, następnie odstaw na 15 minut.

Jajka wbij do miski, dodaj 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy, a potem zmiksuj na puszystą masę. Do ziemniaków dodaj kolejno wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną, przesianą mąkę, sól, sodę oczyszczoną i spirytus. Całość dokładnie wyrób ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto musi być gładkie i nie kleić się do rąk, nie dodawaj więcej mąki niż w przepisie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Gotowe i wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką, następnie lekko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wycinaj pączki. Odkładaj je na blaszce i odczekaj 30 minut, aż lekko podwoją objętość. Jeśli chcesz, dodaj do środka ciasta dżem za pomocą strzykawki.

W garnku rozgrzej dużą ilość oleju rzepakowego, smaż pączki przez około 3 minuty z każdej strony. Pilnuj, by się nie spaliły. Po usmażeniu możesz polać je lukrem i gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę