Jak przyrządzić ciasto czekoladowe inaczej? Wystarczy dodać do niego ekstra składnik. Z nim deser zyska 200% smaku. Zajrzyj do kreatorskiego przepisu na murzynka z dodatkiem dżemu jabłkowego. Przepis został przetestowany przez tysiące osób i zyskał same pochlebne opinie. Dołącz do nich i sam oceń walory smakowe ciasta. Z pewnością będziesz na tak!
Murzynek to ciasto uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie. Pewnie jadłeś go wielokrotnie. Tradycyjna wersja ciasta faktycznie zachwyca smakiem, ale może być jeszcze lepsza. Z dodatkiem dżemu lub musu jabłkowego zyska lekko kwaskowaty i bogatszy smak oraz wilgotniejszą teksturę. Każdy zje deser z jeszcze większą przyjemnością. Przypadnie do gustu mamie, wujkowi, babci, rodzeństwu, dzieciom, a nawet teściowej.
Jeśli w swojej spiżarni masz domową konfiturę jabłkową, to świetnie. Domowy przetwór nie równa się z tym sklepowym. Poza tym wykorzystasz zeszłoroczne, a może nawet tegoroczne zapasy.
Przepis na murzynka z dżemem jabłkowym
Lista składników:
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki kakao,
4 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szklanki letniego mleka,
1 torebka cukru wanilinowego,
1,5 szklanki mąki,
5 łyżek oleju,
łyżeczka sody.
Dodatkowo:
kilkanaście orzechów włoskich,
8 łyżek dżemu jabłkowego.
Na lukier:
60 ml mleka,
200 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Ucieraj jajka z cukrem waniliowym i cukrem na puszysty krem. Do drugiego naczynia przesiej mąkę z sodą, kakao i proszkiem.
Do jajecznej mieszanki dodaj część mleka i część składników suchych. Wymieszaj, po czym dodaj resztę nabiału i mąki. Na koniec wlej olej i znów wymieszaj, ale nie za długo. Ciasto przelej do blachy wyścielonej pergaminem. Umieść na nim 7-8 kleksów dżemu. Piecz murzynka w temp. 170°C przez 45 minut.
W międzyczasie zrób lukier. Delikatnie podgrzej mleko, ściągnij z gazu i osłodź cukrem pudrem. Wymieszaj. Ostudzony wypiek polej z wierzchu lukrem i ozdób orzechami włoskimi. Możesz też zamiast białego lukru polać wypiek stopioną czekoladą. Smacznego.