Mus jabłkowy

Mus jabłkowy można wykorzystać do ciast np. szarlotki i innych deserów, naleśników, placków ziemniaczanych, czy zwyczajnie zjeść łyżeczką prosto ze słoika.

Mus jabłkowy jest zdrową alternatywą słodyczy. Polecany dzieciom i dorosłym, aby wzmocnić odporność szczególnie w okresie jesieno-zimowym. Poznaj przepis i wypróbuj!

Mus jabłkowy – pyszny i zdrowy. Przepis

Składniki:

» 2 kg dowolnej odmiany jabłek (twarde, miękkie, kwaśne albo słodkie)
» 1/3 szklanki wody
» sok z połowy cytryny
» opcjonalnie cukier

Przygotowanie:

Jabłka obierz ze skórki, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój. Przełóż je do garnka, skrop sokiem z cytryny i wlej wodę. Zagotuj całość i od czasu zagotowania zmniejsz moc palnika. Gotuj do momentu, aż jabłka zmiękną i w większej części rozpadną się, a woda wyparuje. Często mieszaj łyżką.

Ugotowane jabłka zmiksuj na gładką masę. Musu należy próbować, czy jest dla nas wystarczająco słodki. Jeżeli będzie taka potrzeba, możesz dodać cukier i jeszcze raz wszystko zmiksować. Mus szybko przełóż do wyparzonych i suchych słoików, bardzo mocno zakręć i zapasteryzuj. Gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę