ShareInfo.plKulinariaDodaj zamiast mąki. Szybko i świetnie zagęści jabłka do szarlotki

Dodaj zamiast mąki. Szybko i świetnie zagęści jabłka do szarlotki

masa jabłkowa
fot. screen Youtube / Retetele Mihaelei

Jak zagęścić jabłka? Przed tym dylematem stoi wielu domowych kucharzy, którzy podjęli próbę upieczenia domowego ciasta. Owoce są często za rzadkie, a utrzymać w ryzach ich konsystencję pomoże zagęstnik. Jeśli nie masz w domu mąki ziemniaczanej czy żelatyny, użyj innego zamiennika. Owoce zyskają pożądaną strukturę, a jabłecznikiem czy szarlotką wszyscy będą zachwyceni. Czym zagęścić jabłka? Poznaj odpowiedź!

REKLAMA

Trik na zagęszczenie jabłek. Wykorzystaj budyń lub kisiel

Zbyt luźną masę jabłkową przyrządzaną do szarlotki czy jabłecznika trzeba zagęścić i nie ma innej opcji. Inaczej wypłynie z ciasta, a wypiek okaże się klapą po całości.

Aby uniknąć niepowodzenia, warto wsypać do prażonych owoców trochę mąki ziemniaczanej. Jeśli jednak nie masz jej w kuchennych zapasach, nie musisz od razu iść do sklepu czy w ogóle rezygnować z pieczenia deseru. Skrobię świetnie zastąpisz budyniem waniliowym lub kisielem o smaku cytrynowym w proszku. Sypnij wybrany produkt do gorącej masy owocowej, ale partiami – po 2-3 łyżki i wciąż mieszaj farsz, aby uniknąć grudek.

Budyń nada masie jabłkowej kremowości, a kisiel cytrynowy znakomicie pasuje do kwaskowatych jabłek i uwypukli ich charakter.

Jabłka to składnik o różnorodnym zastosowaniu w kuchni. Powstanie z nich nie tylko wyśmienita szarlotka, ale także mus, pączki, cydr czy rolada.

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA