
Jak zagęścić jabłka? Przed tym dylematem stoi wielu domowych kucharzy, którzy podjęli próbę upieczenia domowego ciasta. Owoce są często za rzadkie, a utrzymać w ryzach ich konsystencję pomoże zagęstnik. Jeśli nie masz w domu mąki ziemniaczanej czy żelatyny, użyj innego zamiennika. Owoce zyskają pożądaną strukturę, a jabłecznikiem czy szarlotką wszyscy będą zachwyceni. Czym zagęścić jabłka? Poznaj odpowiedź!
Trik na zagęszczenie jabłek. Wykorzystaj budyń lub kisiel
Zbyt luźną masę jabłkową przyrządzaną do szarlotki czy jabłecznika trzeba zagęścić i nie ma innej opcji. Inaczej wypłynie z ciasta, a wypiek okaże się klapą po całości.
Aby uniknąć niepowodzenia, warto wsypać do prażonych owoców trochę mąki ziemniaczanej. Jeśli jednak nie masz jej w kuchennych zapasach, nie musisz od razu iść do sklepu czy w ogóle rezygnować z pieczenia deseru. Skrobię świetnie zastąpisz budyniem waniliowym lub kisielem o smaku cytrynowym w proszku. Sypnij wybrany produkt do gorącej masy owocowej, ale partiami – po 2-3 łyżki i wciąż mieszaj farsz, aby uniknąć grudek.
Budyń nada masie jabłkowej kremowości, a kisiel cytrynowy znakomicie pasuje do kwaskowatych jabłek i uwypukli ich charakter.
Jabłka to składnik o różnorodnym zastosowaniu w kuchni. Powstanie z nich nie tylko wyśmienita szarlotka, ale także mus, pączki, cydr czy rolada.