Dodałam do sałatki jarzynowej i podeszła wodą. Uratowałam ją 1 sposobem

sałatka jarzynowa
fot. screen Youtube / Domowy Smak Jedzenia

Bez sałatki jarzynowej święta Bożego Narodzenia nie istnieją. Jeśli robisz ją własnoręcznie, to zapewne doskonale wiesz, że za każdym razem potrafi smakować nieco inaczej. Kompozycje tę przyrządza się łatwo, ale wystarczy popełnić 1 gafę, by danie podeszło wodą. Na szczęście można tego uniknąć, wystarczy pewną przyprawę stosować z umiarem. Jeśli nie weźmiesz tego pod uwagę, to w misce zobaczysz lekką „powódź”.

REKLAMA

Sałatka jarzynowa pochodzi wodą? Nadmiar tej przyprawy zrujnuje jej konsystencję

Siłą sprawczą całej nieprzyjemnej sytuacji jest sól. Chociaż odrobina tej przypraw nadaje smaku tradycyjnej potrawie, to jej nadmiar może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Sól powoduje, że jarzyny w sałatce puszczają więcej wody. Zatem lepiej nie dosalać potrawy, tylko pozwolić na to, by domownicy i goście sami doprawili porcję sałatki na talerzu. Wówczas nie dojdzie do „podtopienia” w naczyniu.

Aby zminimalizować ryzyko wodnistej sałatki, możesz też połączyć produkty z sosem na chwilę przed serwowaniem i przy okazji wzbogacić je o przyprawy. Przygotowanie kompozycji na samym końcu to świetny pomysł – trzymanie jej przez wiele godzin w chłodziarce może skutkować zmianą konsystencji, która może nie trafić w gusta twojej rodziny.

Zanim zabierzesz się za robienie sałatki jarzynowej, pamiętaj o 1 rzeczy

Jeśli nie chcesz, by potrawa podeszła wodą, jarzyny ze słoików, puszek, tj. groszek czy ogórek konserwowy przed dodaniem do naczynia za każdym razem starannie odcedź. Inaczej przekąska wyjdzie wodnista i przejdzie smakiem oraz aromatem zalewy, w której znajdowały się przedtem produkty.

Dodaj do sałatki, a wyjdzie perfekcyjna

Przyrządzając warzywną mieszankę, nie żałuj ziemniaków. Są pyszne, tanie i co najważniejsze – wchłaniają nadwyżkę płynu z sałatki. Pamiętaj, aby ich zbyt mocno nie rozgotować. Do sałatki jarzynowej wrzuć lekko twarde kartofle, bo tylko takie przyswajają więcej wody, a poza tym sprawniej się je kroi w kostkę.

REKLAMA

Zobacz też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie

Podziel się: