ShareInfo.plKulinariaDodałam do wody z jajkami. Po ugotowaniu skorupka sama zeszła

Dodałam do wody z jajkami. Po ugotowaniu skorupka sama zeszła

gotowanie jajek
fot. screen Youtube / Hands Wonder

Jak ugotować jajka na twardo, by nie sprawiały problemów podczas obierania? Skorupka lubi przystawać do białka, ale możesz temu zaradzić. Dowiedz się, co dodać do wody z gotującymi się jajkami, aby łatwiej się je obierało, a domownicy byli zachwyceni ich estetycznym wyglądem i smakiem.

REKLAMA

Kuchenne rozterki mogą dotykać nawet banalnych dań. Obieranie jajka na twardo potrafi za każdym razem doprowadzić do frustracji, a jego wygląd skutecznie odebrać apetyt. Warto znać łatwy patent, który uczyni zabieg obierania wiele prostszym i mniej denerwującym. Wystarczy ugotować jajka w wodzie z mlekiem, a skorupka zejdzie sama.

Jajka będzie się łatwo obierało. Ugotuj je w wodzie z mlekiem i solą

gotowanie jajek w wodzie z mlekiem i solą
fot. screen Youtube / Hands Wonder

Jajka w mleku i soli równomiernie się gotują i nie pękają. Białko jest gładsze, a żółtko miękkie i kremowe. Wodę i mleko wymieszaj w proporcji 2:1, np. 330 ml wody i 165 ml niesłodzonego mleka. Zalej tym płynem jajka do 2/3 wysokości, nie muszą być w pełni zakryte. Mleko zawiera białko i tłuszcz, wiec tworzy dookoła skorupki otoczkę chroniącą ją przed pękaniem w trakcie podgrzewania. Gdy dodasz do jajek jeszcze 1/2 łyżeczki soli, skorupka będzie schodzić sama. Po zagotowaniu ustaw mniejszy ogień i gotuj powoli jajka przez kilka minut. Późnej je wyjmij i przełóż do lodowatej wody na 5 minut.

Jakie są najczęstsze błędy podczas gotowania jajek?

◈ Wrzucenie bardzo zimnych jajek wrzącej wody – ten błąd sprzyja pękaniu skorupki, a wszystko przez szybką zmianę temperatury. Finalnie białko może wypłynąć ze środka, a farfocle zaczną dryfować po wodzie. Przed obróbką cieplną warto jajka lekko ogrzać do temperatury pokojowej.

◈ Gotowanie zbyt dużej ilości jajek naraz – dłuższe przechowywanie nie służy jajkom. Nieobrane poleżą nie dłużej niż cztery dni i należy je schować do lodówki.

REKLAMA

Czy surowe jajka trzeba koniecznie przechowywać w lodówce? Sprawdź tutaj.

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA