Domowe ptasie mleczko w 15 min. Zrobisz je raz, a nie zjesz już sklepowego

ptasie mleczko
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

O ptasim mleczku słyszał chyba każdy wielbiciel słodyczy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że ten słynny rarytas można przygotować samodzielnie w domu. Warto się skusić, bo wszystkie niezbędne składniki są niedrogie, a sam deser jest łatwy do zrobienia. Już od dawna nie kupuję ptasiego mleczka w sklepie, tylko robię je sama. Tym sposobem oszczędzam, a rodzina twierdzi, że domowa wersja jest 100 razy lepsza od kupnej.

REKLAMA

Ciasto bez pieczenia skusi każdego

Nawet jeśli nie przepadasz za pieczeniem ciast, to od tej pory będziesz robić je z uśmiechem na ustach. Dzisiejszy deser bez pieczenia nie jest pracochłonny i zrobi go nawet osoba, która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni. Ptasie mleczko zdobyło popularność nie tylko w Polsce. Ma entuzjastów na całym świecie i nie ma w tym nic dziwnego – na sam widok tego smakołyku, aż ślinka cieknie! A w smaku jest on po prostu bajeczny.

Jednak nie musisz biec do sklepu po kolejne opakowanie tego przysmaku. Spróbuj zrobić go własnoręcznie – lista składników jest krótka, a sam sposób wykonania też nie sprawia kłopotu. Otwórz w kuchni mini cukiernię i wyczaruj słodkie cudo dla swoich bliskich. Ptasiego mleczka o cytrynowym smaku nikt sobie nie odmówi.

Przepis na ciasto bez pieczenia inspirowane ptasim mleczkiem

Składniki:
150-200 g dowolnych herbatników
2 opakowania galaretki cytrynowej o masie 75 g
250 ml wrzątku
1-2 łyżki mleka
20 ml soku z cytryny (opcjonalnie)
25 g cukru pudru (opcjonalnie)
50-100 g ulubionej czekolady

Smak galaretki możesz oczywiście zmienić. Wszystko zależy od twoich upodobań kulinarnych. Masz do wyboru różne smaki galaretek, np. pomarańczową, malinową, truskawkową czy agrestową. Przyda ci się jeszcze forma – o wymiarach 17 cm x 27 cm będzie w sam raz, koniecznie włóż ją folią spożywczą. Poza tym zaopatrz się w mocny mikser. A jeszcze lepiej poradzi sobie robot kuchenny – dzięki niemu pianka uzyska perfekcyjną teksturę.

REKLAMA

Przygotowanie:
Na piankę: rozpuść w wodzie galaretki i miksuj do momentu, aż masa stanie się jasna i wyraźnie zwiększy objętość – zazwyczaj taki efekt uzyskasz już po 10 minutach. Podczas mieszania możesz dodać sok cytrynowy albo cukier.

Gotową masę rozprowadź na warstwie herbatników w blaszce i wyrównaj jej wierzch. Umieść jeszcze jedną warstwę kruchych ciasteczek i udekoruj deser polewą czekoladową. Jak ją przyrządzić?

Po prostu rozpuść dowolną czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka i gotowe. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Przyozdobione ptasie mleczko włóż do chłodziarki na całą noc. Na następny dzień, gdy deser dobrze stężeje, możesz go pokroić i podawać. Jeśli masz ochotę, to ozdób go kolorowymi posypkami albo bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.

Podziel się: