Domowy suplement dla ogórków i pomidorów. Gwarantuje obfite zbiory

ogórki
fot. Pixabay

Niezawodny suplement dla ogórków i pomidorów można przygotować samodzielnie w domu. Potem wystarczy podać go sadzonkom w ogródku, a będą rosnąć w oczach.

REKLAMA

Warzywa czy inne rośliny powinniśmy odpowiednio odżywiać. W sklepach ogrodniczych znajdziemy profesjonalne odżywki, które niestety nie należą do najtańszych. Prostszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest przygotowanie jej własnoręcznie w domu. To wcale nie jest pracochłonne.

Przepis na suplement do ogórków i pomidorów krok po kroku

Na początku do słoika wlewamy pół litra chłodnej wody, wsypujemy 1 łyżkę drożdży w proszku i 1 łyżkę sody oczyszczonej, wszystko mieszamy. Preparat rozrabiamy w 10 litrach wody. Później zasilamy nim ogórki, pomidory czy inne warzywa/owoce. Dzięki takiej odżywce rośliny obrodzą jak szalone i będą bardziej odporne na szkodniki czy niesprzyjające warunki pogodowe. Ponadto, soda sprawi, że korzenie staną się bardziej wytrzymałe, natomiast sadzonki będą mniej podatne na choroby grzybowe. Warto dodać, że taki preparat nie jest odpowiedni do przechowywania i należy go zużyć od razu po przyrządzeniu. Najlepsze rezultaty uzyskamy, stosując odżywkę 2-3 razy w miesiącu.

Ekstra patent na przyspieszenie dojrzewania pomidorów

Gdy po gorącym lecie szybko przychodzi jesień, to część pomidorów nie jest w stanie wtedy dojrzeć. Wraz ze spadającą temperaturą i coraz mniejszą ilością promieni słonecznych zostajemy z całym kompletem zielonych owoców na krzakach.

REKLAMA

W takim przypadku trzeba je obowiązkowo zebrać (inaczej zmarzną) i samemu przyspieszyć ich proces dojrzewania. To nic trudnego. Owoce błyskawicznie nabiorą czerwonego koloru, jeśli położysz je w ciepłym miejscu. Za dojrzewalnię może posłużyć nawet zwykły karton. Na dnie pudełka umieść gazetę i usytuuj pomidory tak, aby nie dotykały się wzajemnie.

Po chwili przykryj je jeszcze jedną gazetą. Karton postaw w ciepłym miejscu i systematycznie oceniaj stan owoców. Po pewnym czasie pięknie się zaczerwienią. Dojrzewanie możesz dodatkowo przyspieszyć, kładąc obok pomidorów produkty wytwarzające etylen. Są nimi: jabłka, gruszki, awokado, papaja, brzoskwinie, mango, banany, morele czy nektarynki.

Czytaj też: Przed siewem namocz w tym nasiona pietruszki. Korzenie urosną duże i zdrowe

REKLAMA