Mimo, że wakacje powoli dobiegają końca, to nieustannie pogoda raczy nas temperaturami, które zachęcają do spotkań w ogrodzie. Oczywiście, przy letnich imprezach czy też spotkaniach na świeżym powietrzu, nie może zabraknąć grilla!
Spotkania przy grillu
Większość osób uwielbia grillowane potrawy, które mimo, że nie są zbyt zdrowe, to sporadycznie na pewno nam nie zaszkodzą. Problemem dla niektórych jest jednak rozpalanie grilla, które niekiedy trwa bardzo długo i jest dość nieprzyjemnym zajęciem. Portal Wirtualna Polska podpowiada sposoby, które spowodują, że grill zostanie rozpalony w mgnieniu oka!
Okazuje się, że najbardziej skutecznym sposobem na rozpalenie grilla, jest wykorzystanie do tego celu węgla drzewnego oraz gotowej podpałki. Przy użyciu tego typu produktów, węgiel rozpali się w około 15 minut. Jeśli jednak korzystamy z jego ekologicznej wersji to czas ten może wydłużyć się nawet do 45 minut.
Jak skutecznie rozpalić grill?
Grilla rozpalamy w kilku banalnych krokach. Po pierwsze ustawiamy sprzęt na równej powierzchni i dbamy o to, aby był ochroniony przed podmuchami wiatru Następnie układamy węgiel w kopczyk i polewamy podpałką. Po chwili, gdy węgiel wchłonie nieco podpałki, podpalamy ją i czekamy do momentu, aż pojawi się ogień.
Wtedy też zapewniamy dobry dostęp powietrza do węgla, możemy nieco powachlować gazetą czy też użyć miecha do grilla. Po chwili cały węgiel powinien już zająć się ogniem. Pamiętajmy jednak, żeby nie grillować jedzenia na palącym się węglu, bowiem jest to szkodliwe dla zdrowia. Poczekajmy chwilę, aż węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie się tylko żarzył.