To już ostatni moment, aby przygotować barszcz czerwony na święta Bożego Narodzenia. Właśnie teraz niektórzy żywiołowo szukają receptur, które pomogą wyczarować specjał w bardzo szybkim tempie. Jeśli wypadło ci z głowy, aby przygotować wcześniej zakwas na barszcz, to jedynym ratunkiem dla ciebie jest skorzystanie z tego przepisu.
Wypróbuj szybką recepturę na barszcz bez zakwasu, a uratujesz kolację wigilijną
Zakwas z buraków trzeba nastawić dużo wcześniej – minimum kilkanaście dni przed gwiazdką. Jutro Wigilia, więc nie ma opcji, że uda ci się go sporządzić. Co zrobić w takiej sytuacji?
Zamiast zakwasu wystarczy dodać do barszczu inny składnik, który idealnie współgra ze świąteczną potrawą. Mało tego, smakuje ona nawet lepiej od tej tradycyjnej – na kiszonych burakach. Sekretny składnik ma jeszcze jedną zaletę. Barszczyk staje się dzięki niemu klarowny. Koniecznie zaopatrz się w magiczny ocet z czerwonego wina. Sprawdza się sto razy lepiej niż standardowy ocet spirytusowy.
Przepis na ekspresowy barszcz bez zakwasu
Składniki:
50 g suszonych grzybów leśnych
2 kg buraków
kawałek selera
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 por
1 cebula
3 łyżki octu z czerwonego wina
4 ząbki czosnku
1 jabłko
2 łyżeczki cukru
majeranek, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
Sposób wykonania:
Namaczaj grzyby do miękkości. Postaw naczynie na gazie, doprowadź do wrzenia – gotuj przez pół godziny. Płynu z moczenia grzybów nie wylewaj – przyda się do innych dań.
Zetrzyj na tarce buraki, pietruszkę, marchewkę i seler, a cebulę opal nad ogniem i przełóż do garnka. Dodaj sól, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, jabłko pokrojone w ćwiartki i pieprz ziarnisty.
Jarzyny zalej wodą i płynem, w którym moczyły się grzyby. Wszystko zagotuj i gotuj powoli pod przykrywką przez ok. 10 minut. Pod koniec obróbki cieplnej wlej ocet z czerwonego wina i wymieszaj.
Zupa jest już prawie gotowa. Wystarczy odstawić ją razem z warzywną wkładką na noc, a rano odcedzić danie.
Przed serwowaniem czysty barszcz podgrzej, ale go nie gotuj. Dopraw zupę majerankiem i podawaj np. z uszkami.