Fantastyczny przepis Ewy Wachowicz na słynne pampuchy. Smak dawnych lat

wachowicz pampuchy
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / Twitter / einezukunft

Pampuchy (inaczej parowce, kluski na parze lub buchty) są dla niektórych osób smakiem z dzieciństwa. Parowce kształtem i wielkością przypominają pączki, ale nie smaży się ich na oleju. Robi się je z ciasta drożdżowego, które później dojrzewa na parze. Kluski można uzupełniać nieprzebraną ilością dodatków (słonych lub słodkich), i dzięki temu nigdy się nie znudzą.

Każdy, kto uwielbia pampuchy, powinien wypróbować kultowy przepis Ewy Wachowicz. Pampuchy w takiej odsłonie w okamgnieniu znikają z talerzy. Ale najlepsze w tym jest to, że może je przyrządzić niemal każdy, ponieważ receptura jest bardzo prosta. Jednak na początku warto zaopatrzyć się w kilka składników. Co się przyda?

   

1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
pół kg mąki pszennej
cukier
30 g drożdży
sól

Przygotowanie:
Do mleka rozkrusz drożdże, dodaj mąkę (taką ilość, aby ciasto miało konsystencję śmietany) i szczyptę cukru. Odłóż zaczyn w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Potem do zaczynu wbij jajka, mąkę przesiej przez sitko i dodaj do rozczynu. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie z łatwością odchodzić od krawędzi miski. Dodaj szczyptę soli, letnie masło i ponownie wyrabiaj. Ciasto w misce okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Oprósz stolnicę mąką, formuj z ciasta duże kule (wielkości pączków) i układaj partie pampuchów. Odstaw jeszcze w ciepłe miejsce, żeby zwiększyły objętość, po czym umieść je w naczyniu do gotowania na parze. Po 10 minutach powinny być gotowe. Buchty możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, z rozmaitymi dodatkami: powidłami, mięsem, jogurtem, masłem, dżemem brzoskwiniowym, sosem albo z dodatkiem cukru i cynamonu.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News