Dynia to warzywo, które jesienią króluje na polskich stołach. Podajemy ją zarówno w formie wytrawnej, jak i na słodko. Wiele osób skarży się jednak na fakt, że warzywo bardzo trudno się obiera i czasem jest to powód, przez który rezygnują z wykorzystania dyni w swoich posiłkach. Okazuje się jednak, że na obranie dyni jest jeden, prosty sposób. Sami spróbujcie!
Jak szybko obrać dynię?
Obieranie dyni warto zacząć od odcięcia boków warzywa. Następnie, tak przygotowaną dynię umieszczamy w piekarniku, który uprzednio nagrzaliśmy. Dynię pozostawiamy na około 20 minut. Działanie wysokiej temperatury spowoduje, że twarda zazwyczaj skóra stanie się miękka, dzięki czemu w łatwy sposób odejdzie od miąższu. Dzięki temu sposobowi dynia zostanie obrana w mgnieniu oka, a my zapomnimy o długotrwałych i żmudnych zmaganiach z twardą skórą.
Wybornie smakuje w wielu odsłonach!
Tak przygotowaną dynię z powodzeniem możemy wykorzystać do przyrządzenia dyniowych koktajli, placków z dynią, różnorodnych ciast, pierogów czy nawet wegeteriańskich kotletów. Naszym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia!