Flipsiak to wyjątkowe ciasto bez pieczenia, które każdego zaskoczy swoim smakiem. Aby przygotować ten deser wcale nie potrzeba wielu składników – wystarczą cztery. Dwa z nich to znane i lubiane przez niemal wszystkich kukurydziane chrupki i krówki. Przepis jest tak prosty, że nikt nie powinien mieć z nim kłopotu. Czas przygotowania ciasta zajmuje najwyżej 15 minut. Spróbujcie koniecznie.
Szukacie pysznego dodatku do kawy? Ciasto bez pieczenia Flipsiak będzie strzałem w 10! Przysmak wygląda wybornie – wystarczy zerknąć na powyższy obrazek. Deser powstaje w zaledwie kilkanaście minut, ale trzeba jeszcze doliczyć czas studzenia w chłodziarce.
Przepis na ciasto bez pieczenia Flipsiak
Składniki:
200 g masła
400 g krówek mlecznych
55 g chrupek kukurydzianych Flips bez dodatków smakowych
160 g białego sezamu
Wykonanie:
Krówki mleczne pokrój na małe kawałki i wrzuć je do dużego garnka wraz z masłem. Podgrzewaj wszystko do momentu, aż produkty się roztopią, czasami zamieszaj. Wsyp sezam i dokładnie połącz, potem odstaw na moment. Formę (wymiary 25 cm x 20 cm) wyłóż folią spożywczą, a do garnka z przyrządzoną masą wrzuć chrupki i dobrze je w niej zanurz. Wszystko przełóż do formy, wyrównaj wierzch, przykryj jeszcze jednym kawałkiem folii i dobrze dociśnij. Ostudź ciasto na blacie, a potem umieść w chłodziarce na około trzy godziny, aby zastygło. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Polecamy krówkowy sernik na zimno i orzechowe tiramisu.