YouTube | Natashas Kitchen

Tiramisu jest uwielbiane przez wiele osób. Kawowy posmak z pewnością może zachwycić tych, którzy nawet nie przepadają za samą kawą. Poniższa propozycja orzechowego tiramisu bez pieczenia jest świetną wersją popualarnego deseru.

Składniki:

2 opakowania (opakowanie 150 g) podłużnych biszkoptów
1 i 1/2 szklanki mocnej, gorzkiej kawy (wystudzonej)
gorzkie kakao

Składniki na krem orzechowy:

200 g masła orzechowego – kremu orzechowego 100% kremowy SOWELL
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
5-6 łyżek cukru pudru

Składniki na krem śmietankowy:

500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe i miksujemy do połączenia. W drugiej miski ubijamy schłodzoną śmietankę, potem dodajemy cukier puder i w kilku porcjach mascarpone z masłem orzechowym. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Blachę o wymiarach 21×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty zanurzamy przez sekundę w kawie i układamy na dnie blaszki. Dalej wykładamy krem i układamy następną warstwę biszkoptów. Powtarzamy czynność do wyczerpania biszkoptów i kremu. Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria