Focaccia to smaczne ciasto lepsze od pizzy. Fantastyczny przepis!

foccaccia

REKLAMA

Receptura na focaccię powstała we Włoszech. To rodzaj pieczywa służący głównie jako podstawa pizzy. Najczęściej serwuje się ją z sosem pomidorowym, solą, oliwą, rozmarynem lub innymi ziołami. W Polsce potrawę podaje się na ciepło i przeważnie spożywa z różnymi sosami lub hummusem.

Co to jest focaccia?

Ten rodzaj ciasta przygotowuje się na drożdżach, a od zwykłej pizzy różni się czasem przyrządzania. Focaccia powinna dłużej wyrastać, a pizzę piecze się znacznie szybciej. Spód do pizzy nie zawiera też składników, którymi są np. zioła.

REKLAMA

Jak zrobić focaccię?

Do zrobienia focacci przyda się odpowiednia mąka – typ 00, która jest specjalnie przeznaczona do pizzy. Jeśli jej nie mamy, użyjmy mąki pszennej tortowej.

Ważną kwestią jest także podgrzanie drożdży. Należy to zrobić tak, aby ich nie sparzyć, bo inaczej ciasto nie wyrośnie. Kluczowa jest również cierpliwość – aby ciasto solidnie urosło, potrzebuje czasu. Focaccia świetnie komponuje się z:
oliwkami
tapenadą
oliwą z oliwek
pastą hummus
sosem tzatziki
sosem czosnkowym
sosem pomidorowym

REKLAMA

Jak przygotować focaccię?

Składniki na zaczyn:
8 łyżek ciepłej wody bądź mleka
25 g świeżych drożdży
5 g cukru (płaska łyżeczka)
60 g mąki pszennej (4 łyżki stołowe)

Składniki na ciasto:
300 g mąki
2 łyżki soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki zielonych oliwek przekrojonych na pół
pół szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki pomidorków koktajlowych
garść świeżego rozmarynu albo innych ulubionych ziół
zaczyn drożdżowy

Wykonanie:
Przygotuj zaczyn. W tym celu rozkrusz drożdże w ciepłej wodzie (lub mleku), dodaj cukier i mąkę. Składniki podgrzewaj w taki sposób, aby ich nie sparzyć. Na końcu zaczyn okryj ściereczką i odstaw na pewien czas do wyrośnięcia. Z gotowego zaczynu przygotuj ciasto. Połącz mąkę, zaczyn i wodę – wyrabiaj ciasto. Dodaj oliwę, sól, po czym ponownie wyrabiaj ciasto. Potem przykryj je bawełnianą albo lnianą ściereczką i odłóż na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż je do blaszki (wymiary 20 × 30 cm cm) i rozciągnij na spodzie formy. Okryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut. Polej focaccię odrobiną oliwy, włóż oliwki i pomidorki. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika na 25 minut i piecz w temperaturze 220°C. Focaccia najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła. Smacznego.

Podziel się: