Frytki z pieczonej marchewki z masłem orzechowym. Zaskakujący przepis!

frytki z marchewki

REKLAMA

Coraz częściej szukamy zdrowych przekąsek, zamiast spożywać tzw. produktów fast-food. Jeśli szukasz sprawdzonej receptury na zdrową i smaczną przekąskę, to dobrze trafiłeś!

Świadomość konieczności jedzenia zdrowych pokarmów nieustannie rośnie wśród społeczeństwa. Przez to coraz częściej sięgamy po zdrowe przekąski, zamiast po słone paluszki czy chipsy. Jeśli trafiłeś tutaj, ponieważ poszukujesz sprawdzonych przepisów na pyszne i zdrowe przekąski, to znakomicie! Sprawdź przepis na zdrowe frytki z marchewki z dodatkiem masła orzechowego. Taka przekąska na pewno przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim.

REKLAMA

Co prawda, ten przepis na frytki z marchewki jest trochę kaloryczny, ale warto dodać, że są to zdrowe kalorie, które nie gromadzą się w formie fałdek na brzuchu. Energia, jaką zapewnia masło orzechowe, może zostać wydatkowana np. na jazdę na rowerze czy spacer z psem.

Składniki na frytki marchewkowe (na 2 porcje):
250 g marchewki
imbir
sól
czarny pieprz
oliwa z oliwek
szczypta kurkumy
zioła prowansalskie
miód

REKLAMA

Krem z masła orzechowego:
150 ml mleka (3,2%)
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka cukru trzcinowego
papryka ostra mielona
suszona kolendra
kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Frytki przygotuj z marchewki dobrej jakości (marchew od sprawdzonego dostawcy lub BIO). Masło orzechowe powinno mieć jak najprostszy skład, najlepiej 100% zmielonych orzechów (im krótszy skład, tym lepiej). Obierz i pokrój marchewkę na średniej grubości patyczki. Jeśli chcesz, aby frytki z marchewki były bardziej chrupiące możesz wcześniej ją podgotować (10 min). Marchewka dość długo się piecze na miękko, a sposób z gotowaniem dodatkowo skróci ten czas. Marchewkę przyrządzoną w ten sposób obtocz jeszcze w przyprawach i na końcu polej miodem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C i piecz ok. 25 minut. W tym czasu miód się skarmelizuje. Aby przyrządzić dip z masła orzechowego, wlej mleko do garnka i podgrzewaj je na średnim gazie. Dodaj 3 łyżki masła orzechowego i poczekaj, aż wszystko się roztopi. Dopraw pozostałymi przyprawami i całość dobrze wymieszaj – mieszanka powinna nieco zgęstnieć.

Frytki z marchewki – wersja na szybko

Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu przekąski, możesz odrobinę zmodyfikować powyższą recepturę. Pokrojoną marchew oprósz przyprawami i wstaw do piekarnika na 40 minut. Piecz w temp. w 180°C. Po tym czasie chrupiącą przekąskę wyjmij i jedynie otwórz słoik z masłem orzechowym. Błyskawiczne danie jest gotowe!

Podziel się: