Piekarnik to urządzenie, które jest na pierwszym miejscu w naszej kuchni, dlatego nie powinno go zabraknąć w żadnej z kuchni. To właśnie dzięki niemu mamy możliwość przygotowania różnych i smacznych dań. Jednak mało kto wie, że piekarnik ma też nieznane i ciekawe funkcje.
Trzeba przyznać, że piekarnik to urządzenie bardzo przydatne w kuchni. W obecnych czasach niektóre z nich mają wiele ciekawych i przydatnych funkcji, na przykład – możliwość samoczyszczenia, automatyczne programy, a nawet książkę kucharską.
Funkcje piekarnika, o których nie miałeś pojęcia!
Mało kto spodziewałby się, że zwykły piekarnik może spełniać takie wymogi. Tak samo było w przypadku szuflady pod piekarnikiem, o której pisaliśmy – warto więc pamiętać, do czego można ją wykorzystać. Piekarnik to niezbędne urządzenie, które daje nam wiele rozwiązań i ułatwia naszą codzienność.
Nowy piekarnik nie budzi w nas większych emocji, zazwyczaj cenimy go przede wszystkim za jego praktyczność. Okazuje się jednak, że mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak nowoczesną technologię wykorzystano do jego produkcji. Dlatego warto poznać funkcje, o których wielu nie ma nawet pojęcia.
Coraz więcej urządzeń posiada w wyposażeniu prowadnice teleskopowe albo wózki. Dzięki nim blachy same wysuwają się z piekarnika po otworzeniu. Ale to nie wszystko! Jakie jeszcze nieznane funkcje mają piekarniki?
Ekran LCD – Nie jest wykluczone, że uda nam się na nim znaleźć książkę kucharską. Niektóre z urządzeń ma funkcję, która pozwala na wgrywanie swoich przepisów przez kabel USB. To zdecydowanie jest ciekawym i również przydatnym rozwiązaniem.
Automatyczne samoczyszczenie – to ciekawa funkcja, która w szybkim tempie wyczyści wnętrze urządzenie. Jeśli piekarnik pokryty jest emalią katalityczną, to sam oczyści się z zabrudzeń. Niektóre piekarniki mają funkcję pyrolizy – polega ona na spalaniu zabrudzeń, po zakończeniu tego procesu musimy tylko posprzątać pozostały popiół.
Automatyczne programy – ta funkcja umożliwia nam dostosowanie prawidłowego sposobu obróbki termicznej do wybranego dania, a całą resztą zajmie się już piekarnik.
Funkcja pieczenia dwóch dań jednocześnie – w dwóch segmentach jest inna temperatura. Aromaty potraw nie mieszają się i dzięki temu nie trzeba się bać, że po skończeniu pieczenia, ciasto będzie miało aromat pieczeni.