Zwykłe, białe naleśniki są co prawda pyszne, ale nie cieszą tak oka, jak naleśniki w fantazyjne, ciemne paski. Ich usmażenie wydaje się dość trudnym zadaniem, ale prawda jest taka, że z przepisem poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz. Koniecznie przetestuj tę wyjątkową recepturę na naleśniki zebra. Pokochają je zwłaszcza dzieci, ale dorośli też dostaną bzika na ich punkcie.
Naleśniki wyglądające jak zebra to hit na stole
Za naleśnikami przepadają zarówno mali, jak i duzi. Nic dziwnego, są wyśmienite i łatwo się je robi. Sprawdzą się znakomicie na śniadanie, obiad, a nawet deser. Ta słynna potrawa daje nam w kuchni duże pole do popisu. W wersji na słono czy słodko smakują wzorowo.
Usmażone placuszki dobrze komponują się z konfiturami lub twarożkiem, ale można też zawijać w nie farsz mięsny. Naleśniki zebra raczej serwuje się na słodko. Mają dodatek kakao i to ono sprawia, że tak emocjonująco prezentują się na talerzu. Sprawdź prostą recepturę na elegancką potrawę w paski. Przygotujesz ją w mgnieniu oka.
Przepis na pomysłowe naleśniki zebra
Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanka mąki pszennej
sól
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
25 g cukru
Sposób wykonania:
W naczyniu umieść mąkę, jajka i mleko. Dodaj także masło, cukier i niewielką ilość soli. Całość starannie wymieszaj i odłóż na 10 minut. Po tym czasie oddziel jedną chochlę powstałej masy, przelej ją do naczynka i wsyp kakao. Mieszaj na jednolite ciasto bez grudek, a po chwili dodaj do niego dwie chochle jasnej masy. Przelej kompozycję do plastikowej butelki. Zakręć ją i w korku zrób otwór. Potem na rozgrzaną patelnię wlej jasne ciasto, a na nie z pojemniczka wylewaj ciasto kakaowe, równocześnie tworząc kółka, tak by później otrzymać fikuśne paski na placuszkach. Smaż je obu stron, aż się zrumienią. Po usmażeniu, na jasną stronę naleśników możesz umieszczać biały ser bądź inne, ulubione dodatki.