Genialna babka z nadzieniem. Raz skosztujesz i przepadniesz

babka nadziewana
fot. screen Youtube / Henia Foks

Wielkanocna babka z nadzieniem owocowym to prawdziwy bestseller. Zdecyduj się na tę hitową wersję, a z pewnością zaskoczysz gości, którzy podczas degustacji poczują się jak w siódmym niebie. W tej babce nie ma ani grama nudy. Nie wiadomo, co jest lepsze: czy ciasto, czy słodki farsz. Połączenie tych obu elementów smakuje mistrzowsko. Polecamy ten przepis na pyszną babkę wielkanocną.

REKLAMA

Zachwycająca babka na święta. Zrób, a nie pożałujesz!

Dla babki zawsze powinno znaleźć się miejsce na eleganckim stole podczas świąt Wielkiej Nocy. Zwłaszcza jeśli zaprosiłeś gości i szykujesz małe przyjęcie. Ta wersja świątecznego wypieku jest bardzo oryginalna i każdy będzie chciał jej skosztować. Jednego możesz być pewien – ciasto z wiśniowo-śmietankowym nadzieniem zrobi na twojej rodzinie duże wrażenie i deser zniknie ze stołu momentalnie. Już teraz dowiedz się, jak wykonać ten smakołyk.

Przepis na wielkanocną babkę z nadzieniem wiśniowo-śmietankowym

Składniki:
4 jajka
500 g mąki
125 ml mleka
100 g masła
1 paczka budyniu
20 g proszku do pieczenia
150 g mrożonych wiśni
1 opak. galaretki
200 ml śmietany 30%
szczypta soli
30 g cukru pudru

REKLAMA

Przygotowanie:
Wbijamy jajka do naczynia, dodajemy cukier i odrobinę soli, ubijamy składniki na gęstą masę przy pomocy miksera. Cały czas mieszamy, dolewamy płynne masło, mleko, budyń, proszek do pieczenia i mąkę.

Gdy powstanie spójne i gęste ciasto, odkładamy robot. Okrągłą blachę smarujemy w środku tłuszczem, a następnie przekładamy do niej masę, równo ją rozmieszczając. Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 minut.

REKLAMA

Później wypiek studzimy i przekrawamy równolegle na pół. Z dolnego i górnego fragmentu usuwamy miąższ ciasta. W naczyniu ubijamy mikserem śmietanę z cukrem pudrem na gęstą masę. Galaretkę przygotowujemy wg wskazówek producenta, a potem przekładamy ją do kremu śmietanowego i mieszamy wszystko, po czym wrzucamy wiśnie. Mieszamy słodki farsz za pomocą łyżki i odkładamy na moment do zastygnięcia.

Napełniamy wiśniową masą pozbawione miąższu obie części babki. Wkładamy je do chłodziarki na 4 godziny. Później, gdy masa zwiąże, zlepiamy ze sobą te dwa fragmenty ciasta. Z wierzchu babę polewamy np. domowym lukrem.

Podziel się: