REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGofry belgijskie. Ten składnik sprawia, że są niezwykle chrupiące

Gofry belgijskie. Ten składnik sprawia, że są niezwykle chrupiące

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie nieco różnią się od tych klasycznych, bo zawierają składnik, który całkowicie zmienia ich smak i konsystencję. Sprawdź i wypróbuj tego przepisu!

REKLAMA

Te gofry są tak obłędne w smaku, że oszalejesz na ich punkcie – niezwykle chrupiące, delikatne i lekkie jak piórko. W połączeniu z bitą śmietaną, czekoladą, owocami są rewelacyjne. Ich przygotowanie wymaga jednak większego wkładu czasu, ale warto jest go poświęcić.

W skład gofrów belgijskich wchodzą przede wszystkim drożdże – składnik, który jest niezwykle popularny. To właśnie one nadają niezwykłej chrupkości, lekkości i puszystości. Poznaj przepis.

Gofry belgijskie – najbardziej chrupiące i lekkie

Gofry belgijskie 

Składniki:

› 180 ml wody gazowanej
› 210 ml letniego mleka
› 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
› 1 łyżeczka aromatu z wanilii
› 2 jajka
› 1 łyżka cukru
› szczypta soli
› 270 g mąki pszennej
› 90 g roztopionego masła

Przygotowanie:

Do większej miski wlej wodę gazowaną, mleko, drożdże, aromat wanilii, żółtka, cukier, sól. Mąkę wsyp do drugiej miski i dodaj suche drożdże, następnie wymieszaj. Dodawaj mąkę powoli do masy i mieszaj. Jeśli masz świeże drożdże, to rozpuść je w odrobinie letniego mleka i dopiero wtedy dodaj do masy. Na koniec dodaj roztopione masło, przykryj miskę i odstaw na 15 minut.

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie, przykryj i ponownie odstaw pod przykryciem na 20-25 minut. Piecz w gofrownicy na złocisty kolor i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA