Gotujesz kaszę albo ryż w woreczkach? Nigdy tego nie rób!

REKLAMA

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co dzieje się z plastikowymi woreczkami w połączeniu z wrzącą wodą? Właśnie! W trakcie gotowania ryżu lub kaszy, z woreczków – do jedzenia przenika trujący bisfenol!

Oczywiście nie ma co panikować. Skoro te produkty są przeznaczone do sprzedaży w takiej formie, to oznacza, że można je w ten sposób przygotowywać. Ale czy warto? W woreczkach foliowych znajduje się szkodliwa substancja bisfenol, inaczej nazywana w skrócie BPA. W trakcie gotowania przedostaje się do żywości, a później nieświadomie trafia do naszego organizmu.

REKLAMA

Co się wtedy może stać? Podczas regularnego wprowadzania bisfenolu do organizmu, zaczyna szwankować nasza gospodarka hormonalna. Co gorsze, w przyszłości możemy być narażeni na nowotwór!

Co zrobić? Wystarczy przed gotowaniem, pozbyć się woreczka i wrzucić ryż bądź kaszę bezpośrednio do wody. Później przecedzić wszystko za pomocą drobnego sita i gotowe!

REKLAMA