Grochówka
fot. fot. screen Youtube / RecipeTin Eats

Grochówka z wędzonką to potrawa, która świetnie sprawdzi się na sezon jesienno-zimowy. Przyrządzona według receptury Jakuba Kuronia stanie się pożywnym daniem obiadowym, które skusi niejednego fanatyka kuchni polskiej. Sprawdź jak ją przygotować. Zaopatrz się w dobry wędzony boczek oraz kiełbasę.

Grochówka według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:
2 l bulionu drobiowego lub wody
250 g boczku wędzonego
300 g grochu łuskanego w połówkach
350 g wędzonej kiełbasy
1 pietruszka
4 ząbki czosnku
5 ziemniaków
3 liście laurowe
1 duża cebula
1 marchewka
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju roślinnego
2/3 łyżeczki kminku
pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Groch zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia, a następnie marchew, cebulę oraz pietruszkę obierz i posiekaj w kostkę. Podobnie potraktuj boczek, a kiełbasę pokrój w półplasterki.

Na patelni z rozgrzanym olejem zacznij podsmażać boczek, wrzuć kiełbasę i kontynuuj smażenie przez następnych kilka minut. Do kiełbasy i boczku dodaj cebulę i wszystko podsmażaj. Dodaj przeciśnięty czosnek, ziele angielskie i listek laurowy, smaż jeszcze przez moment. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem lub wodą, a potem dorzuć pietruszkę, marchewkę i namoczony groch. Dopraw przyprawami – majerankiem, kminkiem, pieprzem ziołowym, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans.

Obrane kartofle pokrój w większą kostkę i przełóż je do zupy, gotuj przez kolejne 15 minut. Gdy groch się rozgotuje, dopraw danie pieprzem i solą. Przed podaniem grochówkę oprósz natką pietruszki. Serwuj z kromką chleba.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna