REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJakub Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej cudowny składnik. Poznaj patent

Jakub Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej cudowny składnik. Poznaj patent

sałatka
fot. Pixabay

Mało kto nie lubi domowej sałatki jarzynowej. Każdy jednak przygotowuje ją nieco inaczej. Kluczowe są w niej ugotowane warzywa, które łączy się z majonezem. Poznaj zaskakujący sposób Jakuba Kuronia na sałatkę jarzynową – będziesz miło zaskoczony jej smakiem.

REKLAMA

Niekwestionowaną królową wśród wszystkich sałatek jest sałatka jarzynowa. To zdrowa, apetyczna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która bazuje na tanich i łatwo dostępnych warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń zachęca do tego, aby urozmaicić jej smak i dodać do niej wędzoną makrelę. Koniecznie wypróbuj tę wersję sałatki i sprawdź, czy faktycznie smakuje lepiej.

Sałatka jarzynowa według przepisu Kuronia

Składniki:
4 marchewki
kawałek pora
nieduża wędzona makrela
4 jajka
4 kiszone ogórki
1 łyżka musztardy
2 pietruszki
puszka białej fasoli
pół puszki kukurydzy
kawałek korzenia selera
pieprz, sól
3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:
Umytego selera, marchewki, pietruszki gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy w małą kostkę. Siekamy także jajka ugotowane na twardo. Pora czyścimy, kroimy w cienkie półkrążki. Ogórki kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Z ryby usuwamy skórę, kręgosłup oraz ości, dzielimy ją na niewielkie kawałki.

REKLAMA

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do salaterki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i mieszamy. Łączymy musztardę z majonezem i dodajemy do sałatki. Jeżeli sos jest mocno gęsty, możemy dodać do niego 1-2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków lub z kukurydzy. Skrapiamy sałatkę sosem i mieszamy. Zamykamy ją w naczyniu i wkładamy na parę godzin do chłodziarki, aby dojrzała.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA