REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGulasz w 30 min, nad którym się nie napracujesz. Pyszny i sycący

Gulasz w 30 min, nad którym się nie napracujesz. Pyszny i sycący

gulasz w 30 min
fot. screen Youtube / Kanak’s Kitchen

Gulasz jest na tyle łatwy w wykonaniu, że z jego zrobieniem poradzą sobie nie tylko kuchenni zawodowcy. Tak na dobrą sprawę wystarczy tylko podsmażyć na patelni mięso mielone z dodatkami, a potem dusić wszystko i sporadycznie mieszać. W międzyczasie można ugotować makaron, a potem połączyć z sosem na patelni. Fiku-miku i obiad gotowy. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z surówką warzywną. Gulasz to sycący, aromatyczny i prosty posiłek w 30 minut.

REKLAMA

Spróbuj gulaszu z tego przepisu. Zaskoczenie gwarantowane

Ta recepta na gulasz nie jest kolejną nudną wskazówką. Potrawa jest nad wyraz smaczna i syci na długie godziny. Podstawą jest mięso mielone. Użyj wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Kształt makaronu też dobierz do własnych upodobań (polecamy kolanka lub muszelki). Charakteru mięsnemu daniu nadadzą zioła i przyprawy. Oprócz soli i pieprzu dodaj oregano, tymianek i sproszkowaną paprykę. Jednogarnkowa potrawa to eksplozja smaku.

Przepis na gulasz mięsny z makaronem i sosem pomidorowym

Lista składników:
1 cebula
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
400 g drobnego makaronu
500 g mięsa mielonego (np. wieprzowiny)
1 puszka siekanych pomidorów
200 ml bulionu jarzynowego
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pieprz i sól
pół łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej na sporej i głębokiej patelni. Smażymy na nim mięso mielone, aż się przyrumieni.

REKLAMA

Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku i mieszamy. Zalewamy wywarem i całość zagotowujemy. Od tego czasu gotujemy sos przez 5 minut, na niezbyt dużym gazie. Przekładamy pomidory z puszki i starannie mieszamy, dusimy na niewielkim płomieniu. Od czasu do czasu mieszamy.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu. Po odsączeniu wrzucamy go na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy gulasz przez ostatnie 3 minuty. Posypujemy zielenią i podajemy na obiad np. z surówką.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA