Popularne liście laurowe mają mnóstwo niezwykłych zastosowań, które zadziwiają wielu ludzi. Okazuje się, że pice naparu z liści wawrzynu ma zbawienny wpływ na cały organizmu, a cynamon jeszcze umacnia te cudowne właściwości.
Chyba każdy ma w swojej szafce kuchennej liście laurowe. Bardzo aromatyczną przyprawę dodajemy nie tylko do zup, ale także sosów i wielu innych dań. Cynamonu częściej używamy do różnych deserów, owoców czy popularnej owsianki.
Jakie zalety mają liście laurowe?
Liście laurowe są zasobne w witaminy i minerały: wapń, potas, magnez i żelazo. Już od wielu tysięcy lat ludzie stosowali je na uciążliwe bóle stawów. Co więcej, przyprawa wywiera pozytywny wpływ na układ trawienny. Może niwelować dolegliwości żołądkowe i polepszać trawienie.
Z wawrzynu i cynamonu przyrządzisz prozdrowotną herbatkę. Będzie to idealny domowy specyfik usprawniający pracę układu pokarmowego, a oto receptura na ten szczególny napój.
Składniki:
2 szklanki wody
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Umieść w garnku liście laurowe i laskę cynamonu, następnie wlej do nich dwie szklanki wody. Napar gotuj przez 5 minut, a potem przykryj go i odstaw na kolejne 4 minuty. Na końcu odcedź i ostudź. Herbatkę najlepiej pij w godzinach porannych. Aby wzbogacić smak naparu, możesz dodać do niego kilka kropli soku z cytryny i trochę miodu.
Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. W przypadku jakichkolwiek uwag skontaktuj się z odpowiednim specjalistą.