Huraganowe ciasto. Tak puszyste i lekkie, że rozpływa się w ustach

Huraganowe ciasto
YouTube Screen | Qiong Cooking

Huraganowe ciasto to obłędny deser o niezwykłym smaku. Jest bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Poznaj przepis. 

REKLAMA

Ciasto jest błyskawiczne w wykonaniu i przepyszne w smaku. Ma piękny cytrynowy aromat, który pięknie rozchodzi się po mieszkaniu podczas pieczenia. Przypomina z wyglądu huragan, a dzięki dwuwarstwie czekoladowo-waniliowej tworzy piękny efekt wizualny na zdjęciu. Przepis na huraganowe ciasto znajduje się poniżej.

Huraganowe ciasto zaskoczy smakiem każdego. Przepis

Składniki:

» 4 łyżeczki kakao
» 1 łyżka wody
» 5 łyżek mleka
» 50 ml oleju
» 75 g mąki tortowej
» 5 jajek
» sok z cytryny
» 65 g cukru

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wlej olej i mleko, następnie wymieszaj. Przesiej mąkę, a potem mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wrzuć do przygotowanej masy, a następnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj kakao z wodą.

Białka ubij z dodatkiem 2-3 łyżek soku z cytryny na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier. Połącz piankę bezową z masą i delikatnie wymieszaj. Odmierz 170 ml ciasta, a potem wlej do innej miseczki i dodaj kakao. Wymieszaj dokładnie, następnie wlej jasne ciasto, a potem ciemne do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

REKLAMA

Piecz w 150 stopniach przez 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!