Idealne gołąbki na Wszystkich Świętych. Dzięki 1 sztuczce są wyśmienite

gołąbki
fot. screen Youtube / СМАЧНІ РЕЦЕПТИ

Obiad 1 listopada powinien być wyjątkowy. Co więc przygotować? Jeśli nie masz pomysłu, to postaw na klasykę, czyli gołąbki. Ta potrawa zawsze się udaje, a w dodatku prawie każdy ją uwielbia. Tajemnicą smaku gołąbków z tego przepisu jest pewien trik, który należy zastosować tuż przed obróbką cieplną w piekarniku. Dzięki temu danie wprost rozpływa się w ustach i smakuje po mistrzowsku. Koniecznie przetestuj tę znakomitą recepturę.

REKLAMA

Kapuściane zawiniątka to zawsze dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie

Wiele osób tuż przed Dniem Wszystkich Świętych zastanawia się, co podać wtedy rodzinie na obiad. Gołąbki będą w sam raz. Kojarzą się z dzieciństwem i wszystkim tym, co dobre, więc sprawdzą się nawet na stole lepiej niż kotlety schabowe czy rosół.

Ten przepis na gołąbki ma w sobie coś niezwykłego. Rarytas wyborny smak zawdzięcza składnikom, ale nie tylko. Swoje trzy grosze dorzucił tutaj pewien proces, któremu trzeba poddać gołąbki, zanim zostaną zalane sosem i trafią do pieca. To właśnie dzięki niemu potrawa jest tak wyśmienita, że nie można przestać jej jeść. Przygotuj tak danie, a każdy będzie błagał o kolejną porcję.

Przepis na aromatyczne i smaczne gołąbki

Składniki:
1 kapusta
1 kg mięsa wieprzowego mielonego
200 g ryżu
5 łyżek ketchupu
czosnek
1,5 słoiczka przecieru pomidorowego
pieprz i sól
pietruszka suszona
1 litr bulionu z kostki

REKLAMA

Opis przygotowania:
Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do sporego garnka z osoloną wodą, gotuj główkę do miękkości.
W osobnym naczyniu ugotuj ryż. Do garnka wlej bulion, dodaj ketchup, przecier pomidorowy i gotuj przez 20 minut.

Mięso mielone przełóż do naczynia, dodaj czosnek granulowany, pieprz, cebulę suszoną, sól i pietruszkę – wszystkie składniki starannie wyrabiaj, a potem dodaj do masy ostudzone ziarna ryżu. Farsz wymieszaj. Z ugotowanej kapusty zacznij odłączać liście, a potem wytnij z nich twardy fragment. Umieszczaj porcje nadzienia na każdym liściu i zawijaj gołąbki. Przed pieczeniem chwilę podsmaż je na patelni.

Przenieś kapuściane zawiniątka do formy żaroodpornej. Pamiętaj, aby wcześniej jej dno wyłożyć liśćmi kapusty. W tym momencie zalej potrawę wcześniej przyrządzonym sosem i włóż do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 190°C piecz gołąbki przez 2 godziny. Później możesz je już serwować. Wybornie smakują z dodatkiem surówki i ziemniaków.

Podziel się: