Święta tuż, tuż. Nikt z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku pierniczków. Ich wspaniały aromat roznoszący się po domu zwiastuje, że już niebawem wszyscy zasiądziemy do wigilijnego stołu.
Aby pierniczki zdążyły uzyskać odpowiednią miękkość do świąt, należy je przygotować odpowiednio wcześniej. Niektórzy pieką je już na początku grudnia. Jak w odpowiedni sposób przechowywać te pyszne ciasteczka, aby były idealnie kruche?
Jak przechowywać pierniki?
Po upieczeniu pierniczki należy dobrze wystudzić, a następnie przełożyć do metalowej, szczelnej puszki. Jeśli chcemy, aby nieco zmiękły to razem z nimi wkładamy do puszki skórkę od pomarańczy lub kawałek jabłka. Pamiętajmy jednak, żeby wymieniać owoc co maksymalnie dwa dni. Dzięki temu unikniemy pojawienia się pleśni, która może zniweczyć nasze plany i zmusić nas do wyrzucenia pierniczków.
Pojemnik musi być szczelny
Pieniki możemy także umieścić w szklanym słoiku i przechowywać w lodówce lub ciemnej spiżarni. Pamiętajmy jednak, że w przypadku tych świątecznych ciasteczek najważniejsze jest szczelne zamknięcie pojemnika.