Kaczka w pomarańczach jest dobra na każdą okazję! Poznaj ten przepis

Kaczka w pomarańczach
fot. Pixabay

Kaczka w pomarańczach to elegancki i niebywale smaczny specjał. Jeśli brakuje Ci pomysłu na wakacyjny obiad, przygotuj wspaniałą kaczkę, która zaskoczy wszystkich domowników. Najpierw musisz zaopatrzyć się w dorodną kaczkę, cytrusy i kilka innych składników. Poniższy przepis nie jest zbyt trudny, zresztą sprawdź sam i przekonaj się, jak mięso kaczki potrafi być wyborne!

REKLAMA

Kaczka w pomarańczach – poznaj ten pyszny przepis

Składniki (porcja dla 4 osób):
1 kostka bulionu cielęcego
3 pomarańcze
1 kaczka (ok. 1,2 kg)
masło
1 kieliszek białego wina
40 ml octu winnego
40 g cukru
pieprz, sól
4 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
4 liście laurowe
80 ml Grand-Marnier bądź innego likieru pomarańczowego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Dwie pomarańcze sparz wrzącą wodą i pokrój je na dość cienkie plasterki. Zacznij je blanszować w garnku z wrzątkiem przez parę minut, później odsącz i przełóż do naczynia. Pomarańcze marynuj w Grand-Marnier. Wyciśnij sok z 1 pomarańczy. Do rondelka wsyp cukier i dodaj ocet, postaw naczynie na niewielkim gazie i poczekaj, aż dojdzie do karmelizacji (nie mieszaj składników). Stopniowo dolewaj sok z pomarańczy i gotuj mieszankę 5 minut, po czym odstaw ją.

REKLAMA

Kaczkę dopraw czarnym pieprzem, solą, a potem podsmaż ją w brytfanie z masłem – powinna się jednakowo zrumienić z obydwu stron. Wyjmij kaczkę i usuń tłuszcz. Włóż ją jeszcze raz do brytfanny i polej wywarem cielęcym, winem i sosem pomarańczowym – gotuj przez kilka minut. Dodaj do brytfanny nieobłupione ząbki czosnku, tymianek i liście laurowe i włóż danie do piekarnika – czas pieczenia wynosi 30 minut. Pod koniec pieczenia dodaj do kaczki plasterki pomarańczy i Grand-Marnier. Piecz następne pół godziny i polewaj co jakiś czas ptaka powstałym sosem. Serwuj danie na większym półmisku z sosem z brytfanny, ząbkami czosnku oraz plasterkami pomarańczy. Możesz też kaczkę podawać z ugotowanymi ziemniakami (ułóż je na półmisku dookoła kaczki). Smacznego! 

Podziel się: