Zdj. ilustr./Pixabay

Uszka z grzybami to jedna z podstawowych potraw na polskim wigilijnym stole. O ich walorach decyduje jednak nie tylko ciasto, ale także odpowiednio zrobiony farsz. Przepis zaczerpnięty z blogu kulinarnego aniagotuje.pl gwarantuje, że barszcz czerwony z uszkami stanie się przebojem naszych świąt.

Do przygotowania farszu potrzebne nam będą:

– 60 g suszonych grzybów – np. borowiki i podgrzybki

– 1 średnia cebula, najlepiej do 300 g

– 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

– 1 żółtko jajka

– 1 płaska łyżka bułki tartej

– 1/4 płaskiej łyżeczki soli,

– pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzenia:

Suszone grzyby umieść w garnuszku lub rondelku i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Następnie miseczkę przykryj (może być to talerzyk) i odstaw minimum na godzinę w suche i chłodne miejsce, by grzyby wchłonęły wodę i zmiękły. Po tym czasie zagotuj na małym gazie – najlepiej pod przykryciem – przez 20 minut.

Po zakończeniu gotowania odsączone grzyby pokrój w cienkie plasterki i drobno posiekaj. Woda pozostała po zagotowaniu grzybów nada się znakomicie do świątecznego barszczu, bigosu czy żurku. Dlatego nie wylewaj jej.

Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Podsmaż ją na średnim ogniu na patelni na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Wtedy dodaj grzyby oraz sól i pieprz i podsmażaj przez następne 5 minut, mieszając całość drewnianą łyżką.

Zawartość patelni przełóż do miski. Gdy farsz przestygnie, dodaj do niego żółtko oraz płaską łyżkę bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszaj.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Zuzanna Stańczyk

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Polityka, Wiadomości, Zdrowie, Świat