Fot. Pixabay.com

Im bliżej tłustego czwartku, tym intensywniej myślimy o wypiekach, które będziemy przygotowywać. Za każdym razem jednak z tyłu głowy siedzi nam to, ile kalorii pochłoniemy, kosztując pysznych słodkości.

Pączki i kalorie to nierozłączna para. Wypiek ten jest prawdziwą bombą kaloryczną, natomiast jego poziom kaloryczności głównie uzależniony jest od sposobu smażenia, wielkości, rodzaju nadzienia czy ewentualnych dodatków.

Drugą niekorzystną informacją jest fakt, że pączki to zazwyczaj puste kalorie. W 62% składają się one z węglowodanów prostych i w 16% z tłuszczów, a także dostarczają organizmowi wielu kwasów tłuszczowych nasyconych.

Portal Gazeta.pl sporządził listę kilku rodzajów pączków, wraz z ich podziałem na poziom kaloryczności. Oto wyniki:

pączek bez nadzienia i cukru pudru, czyli składający się z samego ciasta – minimum 200 kcal,
pączek z nadzieniem różanym posypany cukrem pudrem – około 290 kcal,
pączek z budyniem – minimum 300 kcal,
pączek w czekoladzie – ponad 300 kcal,
pączek w lukrze – od 350 do nawet 400 kcal.

Rzecz jasna tak duża kaloryka nie powinna być dla nas przeszkodą w celebrowaniu tego wyjątkowego dnia – w końcu tłusty czwartek jest raz w roku. Warto jednak zachować umiar, aby na następny dzień nie żałować swojego łakomstwa.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę