Jajka na jajecznicę wlewasz na gorącą czy zimną patelnię? Tylko jedno podejście zapewni sukces

Jajecznica

REKLAMA

Jajecznica to idealny pomysł na śniadanie, a o jej smaku przesądzają detale. Oprócz jakości wybranych jajek, o mistrzowskiej jajecznicy decyduje też poziom rozgrzania patelni. Jajka wraz z masłem najczęściej wrzucamy na gorącą patelnię, ale to błąd. Istnieje jedna nadrzędna zasada, do której wiele osób na ogół się nie stosuje, a ma ona istotny wpływ na wynik końcowy.

Chociaż samo robienie jajecznicy wydaje się banalnie proste, może ona niektórym zafundować masę problemów. Jedni lubią płynną, a inni bardziej ściętą. W zasadzie nie istnieje tylko jeden przepis… O jej smaku nieraz przesądzają również dodatki (np. szynka, boczek). Ale czy poziom nagrzania patelni ma wpływ? Należy wylewać rozmącone jajka na gorącą czy chłodną patelnię?

REKLAMA

Po pierwsze, należy wybrać odpowiednie jajka. Najsmaczniejsze będą te ekologiczne albo oznaczone cyfrą 0 lub 1. Również na maśle nie warto oszczędzać. Tłuszcz sprawi, że jajecznica nabierze przyjemnego aromatu i kremowej konsystencji.

Najważniejsze jest, aby utrzymać niską temperaturę i bez przerwy mieszać składniki. Jeśli chodzi o temperaturę, to czas podważyć mit o wrzucaniu jajek na rozgrzaną patelnię. To ogromny błąd, który może nas kosztować tym, że jajecznica będzie pozbawiona smaku, a poza tym pogorszy się jej konsystencja. Jajka i masło najlepiej umieścić na całkiem zimnej patelni. Dopiero potem postawić ją na niewielki płomień. Sukcesywne jej nagrzewanie patelni pozwoli na rytmiczne ścinanie się składników.

REKLAMA

W czasie smażenia wciąż mieszaj jajka, żeby ścinały się równo. Pamiętaj też o tym, aby parę razy zdjąć patelnię z płomienia (co jakiś czas). Tę czynność powtarzaj do czasu, aż jajecznica uzyska odpowiednią konsystencję. I jeszcze jedna rada – zanim zabierzesz się do smażenia na patelnię wylej rozmącone już jajka. To znacznie przyspieszy cały proces.

W trakcie przyrządzania tej potrawy, niektórzy popełniają jeszcze jeden niedopuszczalny błąd. Dodają sól do jajek podczas ich smażenia. Sól sprawia, że jajecznica wychodzi zbyt wodnista, zatem trzeba ją posolić dopiero po wyłożeniu na talerz.

Podziel się: