Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć? Podpowiadamy
Ograniczasz spożycie bobu, bo cierpisz potem na dolegliwości układu trawiennego? Sprawdź, jak gotować to warzywo, aby po spożyciu uniknąć uciążliwych wzdęć. Wystarczy jedna prosta sztuczka i raz na zawsze uporasz się z problemami po spożyciu strączków.
REKLAMA
Bób to pyszne i wartościowe warzywo strączkowe, które można podać jako dodatek do obiadu czy sałatek. Można też konsumować je z samym masłem. Nasiona wspaniale harmonizują z mięsem oraz innymi warzywami, są w dodatku bardzo zdrowe. Regulują ciśnienie krwi, działają korzystnie na serce i układ nerwowy oraz przyspieszają procesy metaboliczne. Wielu ludzi jednak rezygnuje ze spożycia strączków z uwagi na kłopotliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Jak gotować bób, aby nie mieć potem dolegliwości trawiennych?
Zanim zaczniesz gotować nasiona bobu, zalej je wrzątkiem i odczekaj godzinę. Później je przepłucz, powtórnie zalej wodą, którą następnie posól i gotuj. W międzyczasie wzbogać bób o łyżeczkę suszonego majeranku. Przyprawa ta, identycznie jak odstawienie nasion na godzinę, gruntownie zneutralizuje enzymy odpowiedzialne za wzdęcia. Młode nasiona będą gotowe już po 8 minutach, starsze potrzebują nieco więcej czasu – około 14 minut. Gdy bób będzie odpowiednio miękki, możesz go odcedzić i podawać.
REKLAMA
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy, jak gotować fasolę, aby nie wywoływała wzdęć, natomiast tutaj znajdziesz przepis na pyszne danie z bobem w roli głównej.