Jak kupić najsłodsze mandarynki? Zwróć uwagę na kilka szczegółów

mandarynki
fot. Pixabay

Mandarynki to zdrowe i pyszne owoce, po które wiele osób sięga zwłaszcza jesienią i zimą. Podczas ich obierania po całym pokoju rozchodzi się niezwykły aromat, który przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Dla niektórych sporym problemem może okazać się wybranie najsłodszych okazów.

REKLAMA

Niestety wiele sklepów oferuje owoce, które nie są w pełni dojrzałe, a w dodatku mają neutralny, a nawet kwaśny smak. Na szczęście istnieje kilka metod, które pozwalają już na etapie zakupów określić, czy dane mandarynki nadają się do spożycia, czy może potrzebują jeszcze trochę czasu, aby dojrzeć.

Ocena wielkości i kształtu mandarynek

Kupując owoce w plastikowych siatkach lub zupełnie bez nich, łatwiej obejrzeć je z zewnątrz. Należy wtedy wziąć je do ręki i ocenić ich kształt. Cytrusy duże lub o nieregularnym kształcie lepiej z powrotem odłożyć na miejsce.

REKLAMA

Małe i średniej wielkości mandarynki nie będą przerośnięte, a więc będzie w nich najwięcej słodyczy. Takich małych sztuk kupimy też trochę więcej. Ponadto wybór niewielkich owoców wiąże się koniecznością częstszego obierania. Jednak niektórym to wcale nie przeszkadza. Po co sięgać po duże owoce skoro będą bez smaku albo ich smak będzie wręcz kwaśny?

Intensywny aromat

Kupując mandarynki luzem lub w siatce, mamy szansę je powąchać – bez konieczności zakupu. Woń tych cytrusów może nam wiele ujawnić. Słodkie i dojrzałe owoce powinny mieć mocny zapach, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Stare mandarynki wytwarzają cierpki aromat albo nie mają go prawie wcale. Ta wskazówka jest kluczowa i pomoże nam wybrać najsłodsze i zarazem najsmaczniejsze owoce.

REKLAMA

Łodyżki i liście

W niektórych sklepach spotkamy cytrusy z liśćmi i łodygami. Bez problemu znajdziemy je, chociażby w punktach ze zdrową żywnością. Wygląd mandarynek zdradzi nam wiele o ich jakości. Jeżeli zarówno listki, jak i łodyżki mają soczystą zieloną barwę, nie są mocno naderwane lub połamane, cytrusy są świeże. Gdy widzimy, że listki zupełnie zwiędły albo mają brązowy kolor, nie kupujemy takich mandarynek, bo najprawdopodobniej są stare – takie też będą niesmaczne.

Podziel się: