Jak mrozić mięso, żeby było dłużej świeże? Prosty i sprawdzony sposób

Jak mrozić mięso

Mrożenie mięsa pozwala na niemarnowanie żywności. Jednak czasem zdarza się, że po wyjęciu z zamrażarki jest szare, ma białe plamy i ma nieprzyjemny zapach. Wtedy nie należy go spożywać. Pojawia się więc pytanie – jak mrozić mięso, żeby było dłużej świeże? Poznaj prosty i sprawdzony sposób!

   

Zamrozić można każdy rodzaj mięsa – wołowe, drobiowe i wieprzowe. Aby jak najdłużej zachować świeżość mięsa, które chcemy zamrozić najważniejsze jest to, w co i jak je pakujemy. Istotne jest też to, w jaki sposób później mamy zamiar je rozmrozić.

Wiele osób popełnia klasyczny błąd – pakuje w zwykłe foliowe woreczki, a potem wyjmuje je z zamrażarki i odstawia w temperaturze pokojowej lub zalewa ciepłą/letnią wodą. Nie wolno tego robić, bo wtedy szybko pojawiają się na jego powierzchni bakterie i mięso nie nadaje się już do spożycia. Jak mrozić mięso, żeby było dłużej świeże i jak prawidłowo je rozmrozić? Sprawdź!

   

Jak mrozić mięso, żeby było dłużej świeże?

Jak mrozić mięso

Aby jak najdłużej zachować świeżość mięsa podziel je na małe porcje, umyj dokładnie, a następnie osusz. Owiń każdą porcję folią spożywczą i dopiero włóż do torebki na mrożonki. Pamiętaj, by mrozić tylko surowe mięso – nie ugotowane, bo będzie niesmaczne.

   

Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Aby prawidłowo rozmrozić mięso wystarczy, że umieścisz je w lodówce, bez zalewania wodą. Najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej, wtedy mamy pewność, że po rozmrożeniu zachowamy cały smak i świeżość.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News