Przechowywanie żywności
YouTube | Hominasa

W dobie powszechnego kryzysu każdemu z nas zależy na jak najmniejszym marnowaniu żywności. Jednym z bardzo ważnych kroków, aby osiągnąć sukces w tym temacie, jest przede wszystkim odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych. W jaki sposób powinniśmy zatem zatroszczyć się o nasze jedzenie?

Odpowiednie przechowywanie jedzenia

Obecnie w sklepach mamy ogromny wybór pojemników do przechowywania produktów spożywczych. Które z nich powinniśmy wybrać, aby cieszyć się świeżością jedzenia przez długi czas, a dzięki temu nieco zaoszczędzić w domowym budżecie?

Plastikowe pojemniki z powodzeniem możemy wykorzystać między innymi do przechowywania sypkich produktów, takich jak mąki, kasze czy ryż. Dzięki dobrze uszczelnionym pokrywkom, które zastosowane są w plastikowych pojemnikach, produkty takie nie będą nabierać wilgoci, a dodatkowo zapobiegniemy ich rozsypywaniu się w szafkach i szufladach.

Z jakich pojemników korzystać?

Surowe mięso i wędliny najlepiej jest natomiast przechowywać w pojemnikach wykonanych ze szkła oraz ceramiki. Takie tworzywa nie wchodzą bowiem w reakcję z jedzeniem, a co więcej można je z powodzeniem umieścić w lodówce, zamrażalniku czy mikrofali. Pojemniki ceramiczne przydadzą się także w przypadku przechowywania produktów, które są wrażliwe na światło. W ceramicznej butelce z powodzeniem możemy przechowywać np. oliwę z oliwek.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę