jajecznica
fot. screen Youtube / Ronny Lindner

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajecznicy. Dobrze usmażona potrafi smakować genialnie, zwłaszcza gdy podamy ją w towarzystwie ulubionych dodatków. Czasami zdarza się, że danie nie wychodzi nam tak, jakbyśmy chcieli. Wtedy z pomocą przychodzą poniższe sztuczki znanych szefów kuchni. Jeśli je zastosujecie, wasza jajecznica z pewnością nabierze puszystej konsystencji i doskonałego smaku. Oto 10 trików, z których korzystają najlepsi.

Jajecznica – idealny pomysł na śniadanie

Jajecznica jest nie tylko pysznym, ale także wyjątkowo sycącym posiłkiem. Na dodatek świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Czasami smażymy ją z dodatkiem wędliny, grzybów, czy rozmaitych warzyw. Jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej podbić jej smak – poniżej zamieściliśmy, aż 10 metod, dzięki którym specjał wyjdzie bosko!

10 trików szefów kuchni na uzyskanie idealnej jajecznicy

Gordon Ramsay
Kucharz przyrządza jajecznicę w garnku. Ponadto często zdejmuje ją z gazu, co pozwala uzyskać perfekcyjną konsystencję.

Martha Stewart
Trik, który stosuje Martha, polega na mieszaniu jajek. Kucharka w trakcie smażenia potrawy szybko zgarnia jajka z zewnątrz do środka przy użyciu łopatki silikonowej.

Thomas Keller
Zanim kucharz zabiera się za smażenie jajecznicy, wcześniej przeciera jajka przez sito. Ta czynność sprawia, że gotowy posiłek ma wyjątkowo puszystą teksturę.

Alton Brown
Alton Brown smaży jajka przez krótki czas na większym gazie. Potem wykłada danie na gorący talerz, dzięki czemu otrzymuje idealny poziom ścięcia.

Ina Garten
Ina Garten smaży jajecznicę na małej mocy ognia. Na dodatek w trakcie obróbki cieplnej dodaje do niej dużą ilość koperku, szczypiorku, natki pietruszki, a także szalotkę i tymianek.

Marcus Samuelsson
Sekretem smaku jajecznicy Marcus’a Samuelsson’a są niesamowite dodatki: czosnek, kozi ser i jarmuż. Produkty te tworzą z jajkami zgrane połączenie, a całe danie jest pełne smaku i aromatu.

Chrissy Teigen
Chrissa Teigen zdradziła patent na wyjątkowo delikatną jajecznicę. Dodaje do niej śmietankę kremówkę i długo smaży potrawę na wolnym ogniu.

Ree Drummond
Szefowa kuchni, podobnie Thomas Keller – także przeciera jajka przez sito. Z tym że pod koniec obróbki termicznej dodaje do jajecznicy śmietankę oraz wędzonego łososia.

Anthony Bourdain
Sekretem jajecznicy Anthon’ego Bourdain’a jest smażenie jajek na sporym ogniu i sporadyczne mieszanie. Dzięki temu gotowy specjał nie jest precyzyjnie wymieszany – ma widoczne żółtko i białko.

Wolfgang Puck
W jajecznicy Wolfgang’a Puck’a rządzą nie tylko jajka, ale także podsmażona cebulka. Warzywo cudownie podkręca smak dania, a w dodatku nadaje jej świetnego aromatu.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę