Jeżeli mamy dostateczną ilość miejsca, to przechowujmy orzechy w łupinach. Dzięki twardej skorupie miąższ jest chroniony przed przesuszeniem oraz dostępem wilgoci, a to sprawia, że bakalie zachowają świeżość na długo. Najlepszym schowkiem na orzechy włoskie będzie półka w suchym, wentylowanym i zimnym miejscu. W ten sposób przetrwają nawet do trzech miesięcy.
Orzechy niełuskane można włożyć do przewiewnego, lnianego lub bawełnianego woreczka albo plecionego koszyka zrobionego z wikliny bądź rattanu i w taki sposób je przechowywać. Warto pamiętać, aby przed schowaniem bakalii w koszu czy worku sprawdzić, czy mają suchą zewnętrzną skorupkę.
Jeżeli orzechy są zawilgotniałe, trzeba je wysuszyć. W tym celu rozkładamy je w suchym i przewiewnym miejscu na papierze lub ścierce z bawełny. Kilka dni wystarczy, żeby problem wilgoci zniknął na dobre. Nigdy nie należy suszyć orzechów włoskich w mikrofalówce, na grzejniku czy w piekarniku, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą zgorzknieć i zjełczeć.
Przechowywanie obranych orzechów włoskich
Jedną z lepszych metod na przechowanie orzechów jest włożenie ich do szczelnego słoika typu twist. Jeśli go nie mamy, możemy też użyć słoika z klipsem i gumową uszczelką, który stawiamy w suchym i zacienionym miejscu. Tymczasem łuskane orzechy można przechowywać w temperaturze pokojowej – zachowają świeżość nawet do 90 dni. Przy zbyt wysokiej temperaturze bakalie mogą zjełczeć, a przy niskiej – spleśnieć. Idealnym miejscem do przechowywania orzechów włoskich będzie zamykana szafka kuchenna.
Czy przechowanie orzechów włoskich w lodówce, to dobry pomysł?
Jak najbardziej. Trzeba tylko umieścić je w hermetycznym pojemniku i wsadzić do dolnej szuflady urządzenia. Warto pamiętać, aby w ich sąsiedztwie nie kłaść aromatycznych dań i artykułów, ponieważ bakalie bez problemu chłoną zapachy. W chłodziarce mogą spędzić najwyżej rok.
Czy orzechy włoskie nadają się do zamrażania?
Tak, ale zanim schowasz łuskane i niełuskane orzechy w zamrażarce, umieść je w torebkach strunowych albo szczelnie zamykanych pojemnikach. Tak zabezpieczone można trzymać nawet przez ok. 2 lata.